eBays müüdi natside šifrimasinat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natside šifrimasin
Natside šifrimasin Foto: SCANPIX

Kuulsal oksjonileheküljel eBay oli müügil natside Teise maailmasõja aegne šifrimasin, mida oli seal esitletud kui «telegrammimasinat».

See masin leiti Briti arvutimuuseumi heaks töötava vabatahtliku John Wetteri andmetel Essexis asuva farmi kuurist, edastab foxnews.com.

Muuseum ostis Lorenzi šifrimasina 15 dollari eest arvates, et tegemist oli tsiviilkasutuses olnud teleprinteriga. Hilisem uurimine paljastas, et sellel oli natsi-Saksamaa riiklik sümbol haakrist ja militaarne seerianumber.

«Kõik teavad, mis on koodimasin Enigma, kuid Lorenzi masinat teatakse-tuntakse vähem. Lorenzi masina abil pidasid natsid sõjalise strateegia suhtlust,» selgitas arvutimuuseumi esindaja Andy Clark.

Ta lisas, et Lorenzi masina kasutamine oli keerulisem kui Enigma kasutamine.

Briti matemaatik Bill Tutte suutis Lorenzi šifrimasinaga toime tulla, luues esimese programmeeritava arvuti Colossus.

5000 tähemärki sekundis töödelnud Colossus ehitati, kuna Lorenzi šifrimasina koodi murdmiseks oli vaja elektronarvuti lisakiirust.

«Saime Colossuse abil saadud infoga aidata nõukogude vägesid, edastades näiteks info Saksa tankide liikumise kohta Kurski all ja see oli Teise maailamsõja üks murdepunkte,» teatasid eksperdid.

Briti arvutimuuseum teeb 3. juunil katse, milles kavatseb murda Lorentzi masina šifrit, kasutades selleks teleprinterit ja Lorentzi šifrimasinat, mis on Norra militaarmuuseumis.

Veel on vaja ühte komponenti, milleks on elektrimootor ja mis loodetakse saada vabatahtliku annetusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles