Egiptusest leiti Ramses II graniitpea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramses II kujutav graniitpea
Ramses II kujutav graniitpea Foto: AFP / Scanpix

Egiptuse arheoloogid leidsid vaarao Ramses II kujutava graniitpea.

Egiptuse muinsuskaitseameti sõnul leiti graniitpea Kairost 80 kilomeetri kaugusel asuvast Tell Bastast, edastab AP.

Arheoloogide sõnul oli see osa Ramses II suurest kujust, mis kunagi asus Tell Bastas.

Graniitpea oli kannatada saanud, selle nina oli murdunud ja külge pandud habe kadunud.

Tell Basta oli Vanas-Egiptuses paik, mis oli pühendatud kass-jumalanna Bastetile, olles tähtis usukeskus alates Vanast riigist kuni Rooma perioodi lõpuni.

Arheoloogid jätkavad piirkonnas väljakaevamisi, lootes leida ka kuju ülejäänud osad ning templi, kus see kuju kunagi olla võis, jäänused.

Ramses II oli Egiptuse vaarao 19. dünastiast, kes valitses aastatel 1290–1224 eKr. Ta oli Seti I poeg. Troonile saades oli Ramses umbes 20-aastane ning ta valitses 66 aastat, surres seega ligi 90-aastasena.

Ramsest peetakse Egiptuse Uue Riigi üheks silmapaistvamaks valitsejaks, ta taastas Egiptuse kontrolli Palestiina üle ning sõdis Süürias hetiitidega. 1269 eKr sõlmisid Ramses ja hetiitide kuningas Hattušili III omavahelise rahu- ja liidulepingu ning jagasid Lähis-Ida omavahel - Egiptusele jäi Palestiina, hetiidid said enamiku Süüriast.

Ramsese ajal tehti massiivset ehitustööd, muuhulgas rajati ka uus pealinn Per-Ramses Abu Simbelisse ja Abydosesse ehitati tempelid. Ramses II kivikujud on ühed tänapäeva tuntumad Vana-Egiptuse arhitektuurimälestised Giza püramiidide ja sfinksi kõrval.

Ramsese surma järel nõrgenes Egiptus taas, kuid peagi peatas selle tendentsi Ramses III.

Ramses II on peetud ka vaaraoks, kelle ajal toimus juutide väljaränne Egiptusest, kuid otseseid tõendeid selle kohta pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles