Muuseumis avatakse rahanäitus

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumis näeb Ants Laretei koostatud ülevaadet Eestis käibel olnud rahadest.
Pärnu muuseumis näeb Ants Laretei koostatud ülevaadet Eestis käibel olnud rahadest. Foto: Erakogu

Sel laupäeval, 15. jaanuaril avatakse Pärnu muuseumis ülevaatenäitus “Rublast euroni”, mis tutvustab Eestis käibel olnud rahatähti.

Muuseumi projektijuhi Elmar Tringi sõnade järgi on Eesti 1. jaanuarist eurotsooni liige ja järk-järgult kaob käibelt Eesti kroon ning selle asemele tuleb euro. Nõnda on Eesti oma raha olnud kokku käibel vähem kui 41 aastat (1919. aasta kevadest kuni 25. märtsini 1941 ja 20. juunist 1992 kuni 31. detsember 2010). Kogu ülejäänud aja on Eestis käibinud kas eri okupantide kehtestatud või Eesti võimu poolt käibivaks kuulutatud teiste riikide rahatähed.

Näitus “Rublast euroni” teeb tagasivaate Eesti raharinglusele aastatest 1898- 2010.

“Veidi enam kui saja aasta jooksul on eestlased maksevahendina kasutanud Vene ja Nõukogude rublasid, Saksa, Soome ja Eesti markasid, Eesti kroone ja alates 15. jaanuarist, mil näitus avatakse, eurosid,” tõdes Trink.

Näituse on koostanud kollektsionäär Ants Laretei, kelle äsjailmunud teatmik-kataloog annab ülevaate Eestis käibel olnud paberrahade ajaloost ning informeerib kollektsionääre nende võimalikest hindadest tänapäeval.

Näituse teostasid Marju Johanson, Margo Samorokov ja Elmar Trink, kujundas Janno Bergmann. Avamispäeval on näituse külastamine tasuta.

Näitus jääb avatuks 26. veebruarini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles