Sardiinia lähedalt leiti Briti allveelaev, milles on tõenäoliselt 71 skeletti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti P-311 allveelaev 1942. aastal Šotimaal
Briti P-311 allveelaev 1942. aastal Šotimaal Foto: Wikipedia.org

Sukeldujad leidsid Vahemeres asuva Sardiinia saare lähedalt Teise maailmasõja ajast pärit Briti allveelaeva vraki, milles suure tõenäosusega on 71 pardal olnud inimese skeletid.

Tegemist on T-klassi allveelaevaga HMS P-311, mis oletatavalt upus 31. detsembri 1942 ja 8. jaanuari 1943 vahelise ajal ,edastab metro.co.uk.

HMS P-311 avastas möödunud laupäeval Itaalia kuulus laevavrakikütt Massimo Domenico Bordone koos kolleegidega.

«Kohe pärast vraki leidmist käis mul peast läbi, et mis sai pardal olnutest. Teise maailmasõja ajal hukkus väga palju allveelaevnikke nii natside kui liitlaste poolel,» teatas itaallane.

Ühendkuningriigis valmis vaid kaks T-klassi allveelaeva, millest üks oli P-311, mis ei saanud kunagi endale nime. Teise sama tüüpi allavelaeva nimi oli HMS Trespasser.

Lehekülje uboat.net andmetel taheti P-311 nimetada Egiptuse vaarao järgi Tutenkhameniks, kuid seda ei jõutud sõja tõttu teha.

Mereajaloolaste teatel sõitis P-311 miinile kui oli Itaalia sõjalaevade hävitamise missioonil Trieste ja Gorizia lähistel.

Sukeldmine vraki juurde näitas, et välised kahjustused ei olnud sel allveelaseval suured ja seega saab oletada, et siseosa jäi terveks, kuid seal olnud lämbusid.

Bordone sõnul on Briti allveelaeva vraki puhul tegemist meremeeste viimase puhkepaigaga ja seda tuleb austada.

Briti mereväe teatel ei tõsteta Teise maailmasõja alust Itaalia vetest pinnale, sest see on väga kallis operatsioon ja selles on inimjäänuseid.                                                  

«Pinnale tõstetakse vaid need vrakid, mis on ajalooliselt väga tähtsad või mille puhul tuleb läbi viia uurimine. Enamik uppunud sõjalaevu jäetakse sinna, kus nad merepõhjas on, sest tegemist on sõjahaudadega,» teatasid mereväe esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles