Pildid ja video: Hispaanias leiti 14 500 aasta vanused koopamaalingud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arheoloogid leidsid Põhja-Hispaaniast Atxurra koopastest koopamaalingud, mis on umbes 14 500 aasta vanused ja mille kohta varasematel kümnenditel teave puudus.  

Tegemist on 70 loomi ja jahipidamist kujutava maalinguga, mis pärinevad  kiviaja hilisest perioodist. Ühel sellisel on kujutatud piisonijahti, looma ümber on kütid, kes on odad piisonisse torganud, edastab Daily Mail.

Kiviaja kolmas periood algas umbes 40 000 aastat tagasi ja lõppes 10 000 aastat tagasi ning sela ajal toimus inimühiskonnas mitmeid arenguid, kaasa arvatud see, et hakati kasutama kivist, ränikivist ja luust tööriistu, küttimisvahendeid ja relvi.

Kiviaja inimesed hakkasid oma elukohtadesse, koobaste seintele, joonistama pilte keskkonnast, elust ja tegevusest.

Koopajooniste leiupaik, Atxurra koobastik, asub Baskimaa linnast Bilbaost 50 kilometri kaugusel asuva Berriatua küla juures. Kohalike võimude sõnul on selles koopas Baskimaa suurim iidsete koopajooniste kollektsioon.

Joonised avastasid arheoloog Diego Garate ja koopauurija Iñaki Intxaurbe, kelle teatel on näha mitmesuguseid loomi, kaasa arvatud piisoneid, hobuseid, kitsi ja hirvesid, 300 meetri ulatuses. Tuhandete aastate jooksul on koopamaalingud heledaks kulunud ja neid on treenimata silmaga raske leida.

Atxurra koobastikleiti juba 1929. aastal, kuid alles 2014. aastal käivitati selle uuring ning joonisteni jõuti 2015. aasta septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles