Kriis Džomolungmal: mitu mägironijat on hukkunud, kadunud ja haigestunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägironijad Džomolungma tipus
Mägironijad Džomolungma tipus Foto: SCANPIX

Maailma kõrgeimaks mäeks peetaval Džomolungmal on sel ronimishooajal hukkunud juba kolm mägironijat, kaks on jäänud kadunuks ja 30 inimest on haigestunud kõrgmäestikuhaiguse ja külmetumise tagajärjel.

India mägironijal Subhash Paulil õnnestus möödunud laupäeval vallutada 8848-meetrine mäetipp, kuid alla laskudes tekkis tal kõrgmäestikuhaigus ja ta suri pühapäeval, edastab Yle.

Indialane ronis Džomolungmale koos kolme kaaslasega, kellest kaks jäid kadunuks, kolmas mägironija jõudis turvaliselt vahelaagrisse.

Möödunud laupäeval suri kõrgmäestikuhaiguse tagajärjel Austraalia mägironija, 34-aastane Maria Strydom, sama haiguse tõttu kaotas elu päev varem hollandlane, 36-aastane Eric Ary Arnold.

Arnold üritas Džomolungmale jõudmist neljandat kord ja seekord tal see õnnestus, kuid ta pidi eluga hüvasti jätma. Möödunud aastal pidi ta ronimise katkestama lumetormi tõttu, kuid siis jäi ta ellu.

Mägironimistee Džomolungmale avati taas mai alguses.  2015. aasta mägironimishooajal tabas Nepali maavärin magnituudiga 7,8, millele järgnes maailma kõrgeimal mäel lumelaviin, mis võttis elu 22 inimeselt. Kokku hukkus maavärinas ja lumelaviinis 9000 inimest. 

2014. aasta lumelaviinis kaotas eli 16 šerpast giidi ja mägironijat. 

Džomolungmal on mägironijate hukkumised tavalised, kuid sel mägironimishooajal on kolme inimese surm leidnud aset lühikese aja jooksul.

Mägironimine on Nepalile tähtis sissetulekuallikas ning möödunudaastane maavärin andis mägironimismajandusele valusa tagasiöögi, kuna mägironijaid ei saanud mäele lubada.

Ronimisluba maksab 11 000 dollarit ja tavalisel ronimishooajal on sadu mägironijaid, kelle kõigi eesmärk on jõuda tippu.

19-aastasest Alyssa Azarist sai möödunud laupäeval noorim Džomolungma tippu jõudnud austraallane, Nepali päritolu Lhakpa Sherpa vallutas selle mäe tipu seitsmendat korda ja tema nimel on nüüd Džomolungma naismägironijate rekord. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles