Esilinastub Sulev Keeduse uus mängufilm «Kirjad Inglile »

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Keedus ei tee palju filme, aga teeb hingega, viimse sümbolini läbimõeldult.
Sulev Keedus ei tee palju filme, aga teeb hingega, viimse sümbolini läbimõeldult. Foto: Mihkel Maripuu

Pärast seitsme aastast vahet on eesti autorikino üks edukamaid ja kompromissitumaid režissööre Sulev Keedus jõudmas kinodesse taas mängufilmiga.

27. jaanuaril Solaris Kinos esilinastuv «Kirjad Inglile» on film aastaid tagasi Afganistani sõdima saadetud ning seal islamiusu omaks võtnud Jeremia Juunas Kirotajast (Tõnu Oja), kes kodumaale naastes seisab silmitsi teist laadi sõjaga.

 
Laokil Eesti väikelinnas jookseb rindejoon ida ja lääne kultuuri, meeste ja naiste, terve mõistuse ja hullumeelsuse vahel. Kusagil nende lahingute keskel on tema tütar Ingel, kelle Kirotaja on otsustanud pärast aastaid kestnud eemalolekut üles leida.

Ainsaks juhtlõngaks telefonis kostnud tütre nutt ja sidevahendiks kaustik täis tütrele adresseeritud kirju. Kuid kodumaal on temaga teised plaanid, ja linna valitsevad naised näivad just temalt närivale tühjustundele lunastust ootavat.

 
Mängufilmide «Somnambuul», «Georgica» ja doki «Jonathan Austraaliast» autor Sulev Keedus selgitab, et pikk film vajab küpsemiseks aega ning päris esimese tõuke «Kirjad Inglile» filmi loomiseks sai ta õigupoolest juba enam kui 30 aastat tagasi.

«Sain peale ülikooli lõpetamist sõjaväekutse. Minu punaste kaantega sõjaväedokumenti oli kirjutatud «SNAIPER". Kõik viitas sellele, et oleksin sattunud Riiga, eridessandi väljaõppesse, kust tulid parimad tapjad,» pajatab Keedus. 

«Kui mul augusti lõpus poega poleks sündinud, siis tõenäoliselt oleksin 1979. aasta jõulude ajal sattunud Afganistani ja parimal juhul sealt alles kaks aastat hiljem vaimse sandina pääsenud.»

 

Jeremia Juunas Kirotaja osas astub üles Tõnu Oja («Taarka»), teistes osades galerii andekaid ja isikupäraseid naisi: Katariina Lauk («Somnambuul», «Püha Tõnu kiusamine»), Ragne Pekarev, Tiina Tauraite («Püha Tõnu kiusamine», «Sügisball»), Mirtel Pohla («Sügisball», «Jan Uuspõld läheb Tartusse»), Ketter Habakukk jt.

 

«Kirjad Inglile» on Keeduse esimene kaasajast jutustav mängufilm. Kaadrid Eesti oludest vahelduvad filmis piltidega Jeremia teisest kodumaast Afganistanis, mis on üles võetud Loode-Aafrikas Mauritaanias.

 

Täisdigitaalsena üles võetud «Kirjad Inglile» pakub vaatamiseks uut pildilist kvaliteeti, hakates linastuma eelmise aasta lõpust täielikult DCP tehnikale üle läinud Solaris Kinos.

 

«Kirjad Inglile» valmimist toetasid Eesti Filmi Sihtasutus, Eesti Kultuurkapital, Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium, Suomen Elokuvasäätio.

 

«Kirjad Inglile» hakkab jooksma 28. jaanuarist Solaris Kinos ja 4. veebruarist ingliskeelsete subtiitritega Kinos Artis.

Filmi treilerit näed SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles