Tallinnfilm peab kolme juubelit

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnfilmi filmirullid.
Tallinnfilmi filmirullid. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Laiemale publikule peamiselt tänu oma ajaloolise tähtsusega filmikogule tuntud Tallinnfilm, mis tegeleb ka väärtfilmide riikitoomise ja kino Artis haldamisega, tähistab käesoleval aastal oma juubelit kolmel korral.

“Kolme juubeli tähistamise põhjus on mitme ajaloolise sündmuse käsitlemine Tallinnfilmi või selle seaduspärase eelkäija tegevuse algusena,” selgitas Tallinnfilmi juhataja Henry Kõrvits.

Kõrvitsa teatel on kõige varajasem daatum, mida loetakse praeguse Tallinnfilmi sünniks, riikliku stuudio Eesti kultuurfilm asutamine 9. juunil 1931, mille järgi täituks Tallinnfilmil tänavu 80 aastat.

Samuti peetakse Tallinnfilmi sünniks 1936. aasta 6. märtsi, mil Eesti kultuurfilmist sai peamiselt riiklikke väärtusi propageerivaid sundkroonikaid ja heasoovlikke valgustusfilme tootev riiklik sihtasutus. Selle kohaselt täituks Tallinnfilmil tänavu 75 aastat.

Kolmandaks sünnidaatumiks võib pidada kroonika-dokumentaalfilmide Tallinna kinostuudio asutamist 9. jaanuaril 1941 ja sellele kuus päeva hiljem järgnenud otsust, millega natsionaliseeriti Eesti kultuurfilm. Ehk siis saanuks Tallinnfilm 70.

“Viimase sündmuse auks kutsubki Tallinnfilm sel laupäeval, 15. jaanuaril kõiki filmisõpru kinno Artis, kus kino kohvikus näidatakse tasuta dokumentaalfilme Tallinnfilmi varamust,” kutsus Kõrvits. “Esimene juubelipidu on tagasihoidlikum, kuhu kutsume inimesi lihtsalt tutvuma sellega, mida Tallinnfilm tänapäeval teeb.”

Kõrvits lubas, et Tallinnfilmi ülejäänud juubelite puhul on kavas mastaapsemad üritused.

Tasuta vanu dokumentaalfilme näidatakse kino Artise kohvikus laupäeval, 15. jaanuaril 13-17.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles