Astronoomid leidsid meie süsteemi välise «Kuiperi vöö»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku joonistus meie süsteemi Kuiperi vöö objektidest
Kunstniku joonistus meie süsteemi Kuiperi vöö objektidest Foto: SCANPIX

Cambridge´i ülikooli astronoomid avastasid meie päikesesüsteemi välise «Kuiperi vöö», milles on palju jäiseid objekte, mis liiguvad ümber meie Päikest meenutava noore tähe.

Täht teadustähistusega HD 181327 on umbes 23 miljoni aasta vanune ja see asub Maast 160 valgusaasta kaugusel Maalija tähtkujus, edastab sciencedaily.com.

Tähe ümber on kosmilise tolmu ring, mis koosneb oletatavalt komeetide, asteroidide ja teiste kosmiliste kehade jäänustest.

Teadlaste sõnul võib selle tähe süsteemis olla ka planeete, kuid seniste tehnoloogiliste võimaluste juures on raske neid avastada.

Astronoomid kasutasid kummalise tähe ja meie päikesesüsteemi välise «Kuiperi vöö» uurimiseks  Tšiilis asuvat Atacama Large Millimeter Array (ALMA) raadioteleskoope, leides esmalt, et HD 181327 kosmilise tolmu ringis on süsinikmonoksiidi. Seda gaasi leidub ka meie süsteemi komeetides.

«See kauge süsteem meenutab natuke meie Kuiperi vööd, seega tasub seda uurida, kuna selle võib olla vastuseid ka meie süsteemi tekke ja olemuse kohta,» teatas astronoom Sebastian Marino.

Varem on teadlased avastanud süsinikmonoksiidi vaid tähtede ümber, mis on meie Päikesest märgatavlt massiivsemad. HD 181327 on meie Päikesest vaid 30 protsenid võrra suurem.

Wikipedia: Kuiperi vöö ehk Edgeworthi-Kuiperi vöö on Neptuuni orbiidist kaugemal asuv Päikesesüsteemi piirkond, mis sisaldab kääbusplaneete ja tuhandeid komeedisarnase koostisega taevakehi.

Kuiperi vöö objektide tähistamiseks kasutatakse lühendit KBO (inglise keeles Kuiper Belt Object). Objektideks nimetatakse neid osalt seetõttu, et vältida nende klassifitseerimist asteroidideks või komeetideks, sest neil on nii ühtede kui ka teiste omadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles