Sõnnikumardikad kasutavad navigeerimisel «taevafotosid»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnnikumardikas
Sõnnikumardikas Foto: SCANPIX

Inimestel on maanteekaardid, GPS ja veel paljud teised abivahendid, mille abil teed leida ja liigelda, kuid ka loomariigi esindajatel on oma navigeerimisviisid.

Hiljutine uuring näitas, et sõnnikumardikad «fotografeerivad» sõnnikupalliga «tantsides» tähistaevast, olles seega nagu putukariigi astronoomid,  kirjutab Live Science.

Juba varem oli teada, et mitmed putukad kasutavad Linnutee tähti edasiliikumiseks, kuid uue uuringu kohaselt kasutavad sõnnikumardikad «täheinformatsiooni» teistmoodi.

Kui teised putukad seovad Maal oleva keskkonna ja tähistaeva, siis sõnnikumardikad teevad «taevaseid fotosid», mis aitavad neil teed leida.

«Sõnnikumardikate tants toimib nagu fotokaamera, sest mingite liigutuste korral vajutavad mardikad «nupule» ja tekib «pilt», mis jääb nende putukate mälusse,» selgitas Rootsi Lundi ülikooli teadlane Basil el Jundi.

El Jundi teatel on sõnnikumardikatel olemas informatsioon Päikese, Kuu ja tähtede paiknemise kohta. Ta lisas, et sõnnikumardikatel võib olla väike aju, kuid neil on olemas informatsioon tähistaeva kohta, mis aitab neil liikuda sirgjoones.

Teadlase sõnul kasutavad mitmed liigid keskkonnas navigeerimiseks maastiku nüansse kui ka helisid, kuid sõnnikumardikad on ainsad, kes kasutavad «taevafotosid».

«Tegime putukatega pikaajalise uuringu, kuid veel ei ole teada, kas sõnnikumardikad oskavad ja saavad kasutada ka teisi navigeerimisvahendeid nagu näiteks tuule suund ja helid või on «taevased fotod» nende ainsad sisekompassi vahendid,» lisas teadlane.

El Jundi arvates saaks sõnnikumardikate sisemist navigatsioonisüsteemi rakendada isesõitvate autode puhul.

Sõnnikumardikat peetakse samas maailma kõige tugevamaks loomaks, kuna ta suudab tõsta oma kehamaasist 1141 korda suuremat raskust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles