Tõnis Mägi annab ühe “Tarkuse” etenduse

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Mägi.
Tõnis Mägi. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeval, 29. jaanuaril kõlab Tallinna Nokia kontserdimajas Tõnis mägi kirjutatud etendus “Tarkus” kolmele solistile, lugejale, ansamblile ja koorile.

Kuigi “Tarkust” on nimetatud oratooriumiks väldib Mägi ise oma teose žanri määratlemist. “Tarkus” ühendab endas sõna ja heli – iidsete ja kaasaegsete mõtlejate tekste ning Tõnis Mägi tänapäevast muusikat. See on rännak läbi tuhandete aastate tarkuse, et leida inimeseksolemise tuuma ja loomise lätet. Et püüda mõista, kuidas kõlavad kokku vanade meeste filosoofia ja väikese lapse tarkus.

“Ei saa inimesele peale käia ja ette kirjutada, mismoodi maailma asjad toimivad, sest sa ise ju ka väga kindlalt ei tea,” seletas Mägi. “Üle jääb suunamine, mis tuleneb hoopis teist laadi tarkusest kui see, mida saame kooliõpikutest. Ent siin libretos leidub igasuguseid seoseid ning ma ei arvagi, et suudaksin kõiki seletada.”

Etenduse tekstid on kirjutanud kuningas Saalomon, Blaise Pascal, Bô Yin Râ, dalai-laama, Uku Masing, A. H. Tammsaare, Kaarel Kuurmaa ja Tõnis Mägi.

Muusika autoriks on Tõnis Mägi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles