Galerii: Heiki Nabi ja Tõnu Tõniste avasid koolide olümpiamängud 2016

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel toimusidTallinna Vaba Waldorfkoolis Waldorfkoolide olümpiamängud, kus õpilased Eesti erinevatest paikadest võtsid mõõtu antiikolümpiamängudel kavas olnud spordialadel - kilbijooks, pentathlon ja kaarikusõit.

Foto: Viktor Burkivski

Antiikolümpia õhustikku aitas luua õpilaste ja ka korraldajate poolt kantavad ajastule vastavad kostüümid ja olümpiaatleete rohkem pingutama innustav elav muusika.

Foto: Viktor Burkivski

Olümpiamängudele kohaselt toimus mängude avamisel paraad, kõigi olümpiamängudel võistlevate sportlaste nimel andis sportlasvande Tallinna Vaba Waldorfkoolis 5. klassi õpilane Vaiko Villiam Tuul ja süüdati ka olümpiatuli. Olümpiatõrviku tõi olümpiastaadionile olümpiamängude hõbemedalist maadleja Heiki Nabi.

Foto: Viktor Burkivski

Waldorfkoolide olümpiamängudest võttis osa kokku üle 100 viiendate ja kuuendate klasside kooliõpilast Keila Lätte Koolist, Aruküla Vaba Waldorfkoolist, Johannese Koolist Rosmalt, Tartu Waldorfgümnaasiumist, Viljandi Vaba Waldorfkoolist ning Tallinna Vaba Waldorfkoolist. 

Foto: Viktor Burkivski

Olümpiamängud avanud EOK asepresidendi Tõnu Tõniste peab kiiduväärseks, et olümpismi ja selle ideaale peetakse koolides oluliseks ja sellest lähtuvaid sõnumeid viiakse noorteni juba varakult.

„Aus mäng ja teineteise austamine on alustõed, mille mõistmine võimalikult varases nooruses toetab noore kujunemist eluterve ja positiivse suhtumisega inimeseks. Sport on ka heaks vahendiks, et õppida seadma eesmärke ja nende nimel pingutama. Sihikindlust spordis on lihtne üle kanda tavaellu. Sport aitab elus edasi jõuda. Hea meel on, et nimetatud väärtuste viimine noorteni ei ole enam pelgalt riigi või spordiorganisatsioonide huvi. Aina enam tunneb vastutust ja aitab kaasa ka erasektor. Üks positiivne näide sellest on Coca-Cola Fondi panus liikumisharrastuse edendamisse Eestis, läbi programmi „Liikumine teeb erksaks!, mille üks osa tänane üritus ka on,“ avas olümpismi, spordi ja liikumisharrastuse edendamise tausta Tõniste.

Foto: Viktor Burkivski

Olümpiamängude hõbemedali võitja ja kahekordne maailmameister maadleja Heiki Nabi innustas kõiki noori sportima ja aktiivselt oma vaba aega veetma.

Nabi kirjeldas sporti, kui toredat mängu, mis õpetab erinevates olukordades hakkama saama. Olümpiaunistustega noortele lausus Nabi: „Kõik algab väikestest asjadest ja aktiivsest ning tervest eluviisist. Kaasalöömine erinevatel vahvatel üritustel, nagu on seda ka tänane miniolümpia siin Tallinna Vaba Wladorfkoolis võib olla alguseks kellegi päris olümpiaunistuse täitumisele. Olümpiavõitjaks ühe-kahe päevaga ei saa. On vaja varuda kannatust, ja peab olema valmis ka kõvasti pingutama. Kui olla sihikindel, siis on kõik võimalik.“

Foto: Viktor Burkivski

Eesti Olümpiaakadeemia ja Eesti Lastevanemate Liidu Juhatuse liige ning Tallinna Vaba Waldorfkoolis õppiva kolme lapse isa Aivar Haller leiab, et aktiivne eluviis on just see, mis noort inimest nii kehaliselt kui ka füüsiliselt parimal viisil kujundab ja tema  arengule kaasa aitab.

„Spordil ja liikumisel on terveks ja täisväärtuslikuks ühiskonna liikmeks sirgumisel mängida väga oluline roll. Kodused eeskujud ja perega koos aktiivselt veedetud aeg on üks oluline osa sellest. Vähem tähtis ei ole aga ka koolis spordi ja liikumisega kogetu ja õpitu - nagu näiteks oskus kaotada ja sellest kaotusest üle saada,“ rõhutas Aivar Haller spordi kui õppeaine olulisust ja lisas: „Tutvustada noortele sporti läbi antiikolümpiamängude formaadi on laste jaoks kindlasti põnev, hariv ja mis kõige olulisem, see on ka lõbus. Leian, et armastus spordi ja liikumise vastu kujuneb eelkõige läbi positiivsete kogemuste.“

Foto: Viktor Burkivski

Waldorfkoolide olümpiamänge toetab  programm „Liikumine teeb erksaks“, mis on Coca-Cola Fondi ja Eesti Olümpiakomitee koostööprojekt. Programmi raames toetatakse käesoleval aastal 25 perespordiürituse läbiviimist Eesti erinevates regioonides.

Vaata pilte meeleolukast sündmusest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles