Mona Lisa maastikumüsteerium lahendati?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mona Lisa
Mona Lisa Foto: Wikipedia.org

Itaalia kunstiajaloolase sõnul lahendas ta kuulsal Mona Lisa maalil oleva maastikumüsteeriumi.

Carla Glori sõnul joonistas renessansikunstnik Leonardo da Vinci Mona Lisa vasaku õla taha Põhja-Itaalias Piacenza lähedal asuva Bobbio küla kolme kaarega silla, kirjutab The Telegraph.

Glori teooria põhineb ühe teise kunstiajaloolase Silvano Vinceti avastusel, et kivisillale on peidetud numbrid seitse ja kaks.

Glori arvates viitavad need numbrid aastaarvule 1472, mil suur üleujutus Bobbio silla hävitas.

Ajalooürikutes seisab, et Ponte Gobbo või Ponte Vecchio, nagu seda silda samuti tunti, lõhkus üle kallaste tõusnud Trebbia jõgi.

«Leonardo da Vinci peitis sillasse numbri 72, et märkida suurt üleujutust ning et selle abil saaks silda kindlaks teha,» lisas Glori.

Enamik kunstiasjatundjatest peab maalil olevat maastikku kunstniku väljamõeldiseks.

Leonardo da Vinci sündis Toscanas Vinci linnas, kuid ta rändas palju oma kodumaal ringi, töötades nii Veneetsias, Roomas kui ka Bolognas.

Da Vinci alustas Mona Lisa maalimist 1503. või 1504. aastal, kuid lõplikult valmis see alles 1507. aastal Prantsusmaal, kui ta oli kuningas Francois I õukonnakunstnik.

Pikka aega oli see maal Versaille`i lossis. Hiljem viidi see Pariisi Louvre`i muuseumi, kus see on siiani. Maal Mona Lisa kuulub Prantsuse riigile.

Arvatakse, et da Vinci on maalil kujutanud Firenze jõuka siidikaupmehe naist Lisa Gherardinit.

Möödunud aastal teatas Itaalia kultuuriväärtuste ameti juht, et Mona Lisa silmadest on leitud peidetud sümbolid.

Paremas silmas olevat tähed LV, mis väidetavalt viitavad Leonardo da Vincile, vasakus silmas aga tähed CE või B.

Osa kunstiteadlasi on veendunud, et müstilisi sümboleid ei ole ning tegemist on aastasadadega maalile tekkinud mikropragudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles