Usud vandenõuteooriatesse? Võimalik, et elad suure pinge all (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas arvad, et valitsused petavad kodanikke, kontrollivad neid nii avalikult kui varjatult mitmesuguste ainete ja ravimite abil, peidavad tulnukate jälgi, valetavad Kuul käimise kohta ja veel palju muud?

Kui nii, siis psühholoogide arvates elad suures pinges ja stressis ning sul võib olla depressioon, edastab Daily Mail.

Anglia Ruskini ülikoolis tehtud uuringu kohaselt kipuvad vandenõuteooriatesse uskuma need, kes on läbi elanud ohuolukordi ja nende elu on juhtumite tõttu pingeline.

Psühholoog Viren Swami juhitud uuringus, milles osales 420 täiskasvanut vanuses 20 – 78, otsiti psühholoogilise stressi ja vandenõuteooriate vahelist seost ning see ka leiti.

Katsealustel paluti määrata skaalal 1 – 9, kas nad usuvad teatud vandenõuteooriatesse, millest 1 oli, et ei usu ja üheksa oli, et usub täielikult.

Ette antud vandenõuteooriate hulgas oli näiteks Apollo missiooni Kuul maandumised, mis tegelikult võidi filmida Hollywoodi stuudiotes ning USA inimõiguslase Martin Luther Kingi tapmine oli USA valitsuse tellitud.

Uuring näitas, et need katsealused, kes olid kogenud viimasel kuuel kuul stressi tekitanud sündmusi ning viimasel ühel kuul olnud pingelistes olukordades, uskusid rohkem vandenõuteooriatesse kui need, kelle elus oli vähe stressi või seda ei olnud üldse.

Meeste ja naiste uskumises vandenõuteooriatesse ei olnud suurt vahe, kuid noored uskusid rohkem kui vanemaealised. Samas ei leitud isiku sotsiaalse staatuse ja sissetuleku ning vandenõuteooriasse uskumise vahel seost.

«Mida stressirohkem elu, seda enam usutakse vandenõuteooriatesse. Stress muudab vähem analüüsivaks ja kahaneb loogilise mõtlemise osakaal. Inimesi ja olukordi võidakse näha vaid ühes külje pealt ja kitsana või nähakse mingit käitumis- ja suhtumismustrit seal, kus seda tegelikult ei ole,» selgitas uuringu juht Viren Swami.  

Ta lisas, et maailm on muutunud tänu tänapäevastele nutiseadmetel ja info kiirele levikule väiksemaks ning igasugused teooriad levivad kiiresti.

Psühholoogi sõnul võivad mõned tugevat stressi kogenud pöörduda vandenõuteooriate poole, kuna need võivad aidata uuesti tasakaalu leida.

Ühes varasemas uuringus ilmnes, et vandenõuteooriatesse usuvad need, kellel on kalduvus negatiivsele mõtlemisele, kes on väga enesekesksed ja madala enesehinnanguga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles