Rumeenlased ja mustlased ei pääse Eurovisiooni alale kerjama (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kerjus Stockholmis
Kerjus Stockholmis Foto: SCANPIX

Rootsi ringhäälingu teatel ei lubata rumeenlasi ja mustlasi Eurovisiooni lauluvõistluse alale kerjama ja tühje purke-pudeleid korjama.

Stockholmi linnavalitsus jagab Globeni piirkonda pürgivatele rumeenlastest ja teistest rahvustest kerjustele rumeeniakeelseid ja muukeeleseid tekste, milles teatakse, et neil on lauluvõistlusega seotud paikades kerjamine keelatud ja kui nad seda keeldu rikuvad, võivad politsei ja turvamehed nad kinni võtta.

Eile toimus Eurovisiooni lauluvõistluse esimene poolfinaal, teine on 12. mail ning finaal on 14. mail. Suure muusikapeo üritused toimuvad ka Kungsträdgården pargis, mis on üks kerjuste lemmikkohti ja ka sinna neid ei lubata.

Illegaalsete immigrantide õiguste eest seisev organisatsioon HEM katsetas, kas kerjuseid lubatakse Kungsträdgårdenisse ning ilmnes, et neile jagati rumeenia- ja roostikeelsed sildid, mis keelavad Eurovisiooniga seotud paikades kerjamise, pudelite korjamise ja Miki-Hiire kostüümi kandmise. HEMi esindajad ei pääsenud alale ja nad juhiti politsei poolt minema.

Eurovisiooni lauluvõislusega kaasneva kultuuriprogrammi eest vastutava Jesper Ackingeni sõnul loodi kerjuseid keelavad reeglid koostöös politseiga.

Rootsi meedia sõnul oli imeks pandav see, et Eurovisiooni korraldajad peavad Miki-Hiirt probleemiks.

«Miki-Hiire kostüüm viitab raha väljapressimisele. Kostüümi kandjad tahavad teha koos turistidega fotosid, küsides neilt selle eest raha,» teatas Ackinger.

Stockholmi politsei käivitas esmaspäeval kampaania, mis kannab nime «Kõikide kõnnitee», mille eesmärgiks on kerjused linna peatänavatelt ja käidavatest paikadest eemaldada.

Stockholmis kehtestatud reeglite järgi ei tohi kõnni- ega autoteel istuda, magada ega lesida, kuna see takistab kaaskondanikke.

«Kerjamine ei ole keelatud, kuid kerjused ei tohi takistada liiklust ega olla ka söögikohtade juures kliente segamas. Sageli on neil kogu nende vara kaasas, mis võtab tänavast suure osa,» selgitas Stockholmi politsei esindaja Mats Eriksson.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles