Aardekütid jätkavad Poolas natside poolt väidetavalt peidetud vara otsimist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Richter (vasakul) ja Piotr Koper
Andreas Richter (vasakul) ja Piotr Koper Foto: SCANPIX

Kaks aardekütti, kes enda väitel leidsid radari abil Poolas natside aarderongi, jätkavad ulatuslikust skeptitsismist hoolimata vara otsimist.

Poolakas Piotr Koper ja sakslane Andreas Richter tekitasid möödunud aasta suvel furoori, teatades rahvusvahelisele meediale, et Poola linna Walbrzychi lähedal on raudteetunnelis suur Teise maailmasõja ajast pärit rong, milles võib olla natside poolt kokku röövitud ja peidetud vara, edastab The Telegraph.

Kohaliku legendi kohaselt kadus natside aarderong Teise maailmasõja lõpus nimetatud Poola linna lähedal kui Nõukogude Liidu Punaarmee oli peale tungimas. Natsid olevat rongi peitunud raudteetunnelisse, mille sissepääs suleti.

Möödunud aasta detsembris sai Koperi ja Richteri teooria tagasilöögi, kui Poola geoloogid teatasid, et nende uuring ei näidanud raudteetunnelis ühtegi objekti, mis meenutaks vedurit ja vaguneid.

Kaks meest jäid oma teooriale kindlaks ja nüüd käivitasid Walbrzychi lähedal uued uuringud, saades selleks loa Poola riigiraudteelt, millele uuritav maa kuulub.  

Mehed teatasid oma leheküljel, et nende meeskond on valmis tegutsema ja tõendama, et radariuuring paljastas just selle, mida nad otsivad.

Aardeküttide andmetel on peidetud 90-meetrine militaarrong tunnelis, mille kõrgus on ligikaudu kümme meetrit ja laius kuus meetrit.

Walbrzychi lähedal asub tunnelitekompleks, mille natsid rajasid Teise maailmasõja ajal ning enamik tunneleid on läbiuurimata, kuna need on kas varisenud või meelega suletud.

Miks natsid programmi Riese käigus rajasid need tunnelid tänapäeva Poola alale, mis kuulus kunagi Saksamaale, ei ole seni kindlalt teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles