Alkohol muudab lühiajaliselt õnnelikuks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nädalalõppudel on tavaline, et lõõgastatakse end alkoholiga, juues klaasi, paar või rohkem, et nädala pinged unustada.

Briti Kenti ja Sussexi ülikooli teadlaste uuring näitas, et alkohol lõõgastab ja muudab õnnelikumaks, kuid seda vaid lühiajaliselt, edastab Daily Mail.

Alkoholi lühajalisel joomisel tekib mõnus olek, kuid pikaajaline tarbimine võib tuua kaasa «musta masenduse», närvilisuse, ärrituvuse ja terviseprobleeme.  

Mitmed uuringud on näidanud, et liiga palju alkoholi joovate inimeste elukvaliteet on viletsam ja nad on oma eluga vähem rahul.

Kenti ülikooli teadlane Ben Baumberg ja Sussexi ülikooli teadlane George MacKerron kasutasid oma uuringus iPhone`il põhinevat rakendust, kuid ka traditsioonilisemat küsitlusmeetodit.

Esimeses katses uuriti noori ja jõukaid 20 – 30-aastaseid iPhone´i kasutajaid, teised uuringud täitsid tavaküsimustiku 30 – 42-aastased.

Uuring näitas, et õnnetundel ja alkoholi tarbimisel ei ole üldjoontes seost, kuid see seos tekib, kui lõõgastumiseks kasutatakse väikest alkoholikogust ja juuakse lühiajaliselt.

 «Alkoholipoliitika tegijad peaksid sellega arvestama, kui hakkavad midagi väga karmilt ära keelama või laiakäeliselt lubama. Osa inimesi suudab alkoholi tarbimise kontrolli all hoida, osa mitte. Need, kes naudivad klaasitäit veini või pudelit õlut, saavad lõõgastuse, kes aga «joovad nagu hobused», seda ei saa,» selgitasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles