Rahvalikud Parvepoisid panevad peo püsti

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvepoisid Kalev Tilk ja Marko Naissoo panevad jalga keerutama igaühe.
Parvepoisid Kalev Tilk ja Marko Naissoo panevad jalga keerutama igaühe. Foto: Erakogu

Laupäeva õhtul astub Pärnu kuursaali üritusel “Sadamakõrts” lavale seltskondlikku ja rahvalikku muusikat esitav ansambel Parvepoisid, mis lubab ära tantsitada kõik soovijad. Bänd avaldab lauluraamatuidki.

“Ansambel Parvepoisid teeb seltskondlikku ja rahvalikku muusikat, mis on meelde jäänud lapsepõlvest,” rääkis Parvepoiste eestvedaja Kalev Tilk. “Kuna mul õnnestus koos isaga teha lapsepõlves vanemat seltskonnamuusikat, siis tundus, et tahaks edasi teha sellist muusikat, nagu sai kunagi tehtud.”

Tilga teatel on Parvepoiste repertuaar inimestele tuttav ja bändi mängukavas on vanad, isegi kuni saja aasta vanused lood. “Võti on meil rahvalik: akordion ja mõnus akustiline,” lubas Tilk.

Stuudiobändist ootamatult avalikkuse ette

Kuigi Parvepoisid võib olla võhiku jaoks üsna tundmatu ansambel, on punt tegutsenud juba 2004. aastast ja avaldanud selle aja jooksul seitse plaati. Peale selle on bänd olnud esindatud 25 kogumikplaadil.

“Mõtlesime, et teeme Eesti mõistes täiesti omapärase projekti, et oleme ansambel, millel on seitse plaati, aga mis polegi kuskil eriti esinenud,” jätkas Tilk. “Tegelikult oli meil ka teisi projekte nii palju käsil, et ei jõudnud lihtsalt Parvepoisse vedada. Nii juhtuski, et andsime välja seitse plaati ja esimest korda jõudsime esinema alles 2010. aastal.”

Bändi eestvedaja teatel on Parvepoistel edaspidiseks siiski suured plaanid. Lähiajal soovivad mehed avaldada plaadid oma muusikaga, samuti soovitakse ansamblist rohkem teada anda.
Tilga teatel on Parvepoisid nii läbi ja lõhki tantsubänd, kui vähegi saab olla. Nii on homme kuursaali oodatud ennekõike need, kes tahavad pärast aastavahetust ühel mõnusal õhtul korralikult tantsu lüüa.

“Eks inimesed tulevad kuursaali, sest tahavad tulla,” märkis Tilk. “Kuid me pole just lembebänd, seega on lugude valik selline, et kõik inimesed saavad kaasa laulda ja palju tantsida. Teeme väga tantsitavaid lugusid, hoiame ikka vinti peal. Nii et kes vähegi tahab tantsida, kes on vähegi energilisem, tasub kohale tulla küll.”

Viivad laulud rahva sekka

Rahva tantsitamise kõrval tegelevad Parvepoisid teisegi tänuväärse tegevusega. Detsembris avaldas ansambel raamatu “101 kaunimat jõulu- ja talvelaulu”. Enne seda ilmus raamat “Eesti rahva lemmikud 101 seltskonnalaulu”.

“Raamatuid on plaanis sarjana teha,” lubas Tilk. “Seal on laulusõnad sees ja tähtharmoonia ehk tuurid peal. See tuli ka noorusest, minu jaoks on tegu nagu unistuste raamatuga. Kui sa muusikast väga midagi ei tea, aga teha tahad, ent tuure ei tunne, on selline raamat suureks abiks. Oleks mul selline raamat olnud, oleksin olnud väga õnnelik. Niisuguseid raamatuid oli väga vähe või olid seal tuurid täitsa valed, nii tekkiski mõte ise sai välja anda. ”

Tilga sõnade järgi saab raamatu järgi nii harjutada ja pilli õppida kui lihtsalt laulda.

“Raamatuid on hea üritustele kaasa võtta,” tõdes Tilk. “Seal on laulusõnad sees ja kui inimesed tantsida ei taha, saavad nad raamatu järgi kaasa laulda.”

Kuursaali programmijuhi Urmas Lassi teatel muutub kõrts homme taas tõeliseks sadamakõrtsiks, kuhu oodatakse silduma kõiki elumere lainetele seilanud merenaisi ja -mehi.
“Aeg on naasta kodusadamasse, kus sadamakõrtsis on kaunid siivutud naised, räägitakse kalamehejuttu ja pingul on meremehe püksinööp,” lubas Lass.

Parvepoiste tantsumuusikale assisteerib DJ-puldist Maanus Metsik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles