Kunstifestival toob vaatajani futuristliku ilu

Marian Kivila
, kunstiteadlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“In Graafika” festival toob Pärnusse tuhandeid töid ja hulga kunstnikke. Tänavakunstnik SP38 lubab linlasi üllatada kuldsete jänestega.
“In Graafika” festival toob Pärnusse tuhandeid töid ja hulga kunstnikke. Tänavakunstnik SP38 lubab linlasi üllatada kuldsete jänestega. Foto: Erakogu

Homme avatakse Pärnus järjekordne rahvusvaheline “In Graafika” festival, mis kannab nime „Futurism“.

Utoopiatest lähtub enamik laupäeval avatavatest näitustest, mis on hõivanud raekoja, Port Arturi, Endla teatri, Tartu ülikooli Pärnu kolledži ja kunstnike maja ruumid.

Näituseavamiste jada saab alguse kell 14 raekojas ja liigub seejärel Port Arturisse, Endlasse, kolledžisse ja lõpuks kunstnike majja. Kunstihuvilised saabuvad selleks puhuks Pärnusse traditsioonilise eribussiga. Pühapäeva lõunal toimub raekojas ühendfestivali teise ürituse, Pärnu nüüdismuusikapäevade avakontsert.

Visuaalkunsti surm

Kunstnikud Marko Kekiðev ja Dmitri Makonnen on Port Artur 2s üles pannud valiku teostest, mis esitlevad nimekate Moskva ja Eesti graafiliste disainerite uuenduslikke mõtteid pealkirja all “Futurismipäike tõuseb”.

Newyorklased Nathan Meltz ja Erik Sanner toovad Pärnusse oma tehnokraatlikud animatsioonid ja interaktiivsed videoteosed, andes aimu läänepoolkera tehnokraatiakunstist.

Rühmituse C.n.O.P.T. sünged mängud käsitlevad humoorikas võtmes futurismi pahupoolt ehk visuaalkunsti väidetavat surma.

Raekojas avatakse Taje Trossi isikunäitus „Experimentaalne instrumentaarium“, mis käsitleb uusi ja töödeldud futuristlikke muusikainstrumente, ja Sven-Erik Stambergi “Futuristlik kollaaž“, mis on verivärskelt valminud just festivali tarbeks.

Rahvusvahelistel üldnäitustel esitlevad loomingut kunstnikud Mehhikost, Jaapanist, Koreast, Hiinast, New Yorgist, Texasest ja Californiast, Rootsist, Soomest, Hispaaniast, Saksa- ja Prantsusmaalt. Muidugi on kohal Eesti trükikunstnike paremik.

Raul Meel teeb oma 70 aasta juubeli eel monumentaalse personaalnäituse Endlas.

Kunstnike maja galeriis on kõigil võimalik tutvuda Albert Gulgi futuristliku maailmaga oma täies ilus ja vägevuses.

”In Graafika” noortenäitused on väljas kolledžis ja need on koostanud Eesti litograafiakeskuse vedaja Jaak Visnap ning Eesti kunstiakadeemia professor Urmas Viik.

Festivali avamisel esineb raekojas tegevuskunstnik Elijah Värttö Austraaliast, Soomest toob Pärnusse näituse Juhani Järvinen.

Pärnusse jõuab tänavakunstnik

Üks “In Graafika” välismaistest osavõtjatest, Berliinis elav ja kogu maailmas tegutsev prantslasest kunstnik SP38 oli nõus kõnelema nii oma varasemast loomingust kui festivaliplaanidest.

SP38 on Pärnus juba mitmendat korda. Kunstnik tegeleb nii performance’i kui visuaalkunstiga, seepärast on ta saanud osaleda nii tegevuskunstifestivalil “Diverse Universe” kui “In Graafikal”.

“Tähtis roll minu loomingus on tänavakunstil,” kinnitas SP38. ”Igal pool, kus ma käin, jätan endast jälje linnaruumi, kleepides sinna eri sõnumitega plakateid. Et minu kunst võtab kohati üsna ühiskonnakriitilise mõõtme ja on mõeldud tavainimesele, on tänav parim keskkond sõnumi edastamiseks.”

Galeriisid külastab elanikest väga väike osa, seega on võimalus massidele mõtteainet pakkuda nullilähedane. Pärnu reklaamtahvlitele sai kleebitud ise sõnumiga plakateid, näiteks “No Propaganda” (“Ei propagandale!”). “Kummaline, et Pärnus tänavakunsti põhimõtteliselt ei eksisteerigi, Berliin on selles mõttes väga rikas,” lisas mees.

Kas kunstniku loomingu eesmärgid on seega pigem sotsiaalsed kui eneseteraapilised?

“Ma arvan, et selles suhtes valitseb võrdsus. Kunst on minulegi teraapiline ning kui end ravitud saan, ilmselt lõpetan loominguga tegelemise. Looming nõuab impulssi ja enamasti on see kas või kaudselt seotud isiklike probleemidega, mis leiavad lahenduse kunsti kaudu,” arvas SP38.

Kunstnik soovib Pärnus metsikutes kogustes trükkida ja kavas on teha kuldsete jänestega pannoo. “Kasutan üht motiivi üsna pikka aega ja katan kõik linnad samade märkidega. Kuldne jänes on minu loomingus uus sümbol, futuristlik lähenemine. Jänes sümboliseerib kiirust, mis on futurismilegi omane märksõna,” selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles