Hipsterite absurdne virtuaalelu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kaader filmist «Loominguline kontroll».
kaader filmist «Loominguline kontroll». Foto: Pressimaterjalid

Tulevik on käes ja virtuaalreaalsus on varsti igaühe argielu osa. Aga kuidas see muudab meie elu ja inimsuhteid ning millisena me hakkame maailma nägema, kui kõik pähe tulevad elamused on kohe kogemiseks vaid käeulatuse kaugusel? Benjamin Dickinsoni irooniline komöödia “Loominguline kontroll” (“Creative Control”) on film kõigile neile, kes armastavad uusi tehnoloogiavidinaid, neile, kes usuvad pigem joogasse kui inimestesse, ka neile, kes tunnevad sarnasust termidega “hipster” või “kvaliteetne elu”, ning neile, kes pigem tahaksid loobuda kõigest ja metsa kolida.

Film viib meid lähituleviku New Yorki, kus turundusfirmas töötav David saab ülesande luua peadpööritav kampaania virtuaalsetele Augmenta prillidele.

Nende abil on võimalik luua igaühest elusuuruses hologramm. Prilliklaasid imavad kõigile saadaolevat avalikku infot virtuaalsest maailmast ning loovad inimesest käitumise ja mõtete poolest originaaliga sarnaneva teisiku. Oma sõbra tüdrukusse armunud David tuleb mõttele kasutada tipptehnoloogiat inimse kõige ürgsema vajaduse rahuldamiseks: seksiks.

"Loominguline kontroll“ toob terava vaimukusega meie silme ette selle, milline segadus tekib siis, kui koos tegutsevad vähearenenud inimene ja üliarenenud tehnika. Davidi kontrastiks on joogaõpetajast tüdruksõber, kes üritab teiste meelerahu kulul saavutada endale täiuslikku vaimuseisundit. Nende kahe enesekeskse elulaadihipsteri vahekord on pidevas katastroofiseisundis.

Film asetab koomilisse valgusse tänapäeva inimese rähklemise selle nimel, et saada oma elu kontrolli alla. Parajalt pilatakse filmis nii moodsaid reklaamigeeniusi, näiliselt kunsti tegevaid fusion-kunstnikke, rahumeele transis hõljuvaid joogagurusid kui ka elust võõrandunud arvutifriike.

“Loominguline kontroll” on Benjamin Dickinsoni teine film. Ta on tuntud muusikavideote ja reklaamide režissöörina, kelle käekirjas on teiste hulgas The Rapture, Yoko Ono, Q-Tip’i  ja LCD Soundsystemi videod. Tema filmist võib leida mitmeid moodsaid meediamaailma tegelasi. Davidi ülemust mängib Vice meediakonserni asutaja Gavin McInnes, keda uudistekanal NBC nimetas  “hipsterlikkuse ristiisaks”. Muusik, beatboxer, koomik ja renesansilik tegutseja Reggie Watts mängib iseennast ja Vimeo asutaja Jake Lodwick reklaamiagentuuri klienti. Tema arendas koos Dickinsoniga edasi ka Augmenta prillide ideed.

“Loominguline kontroll” kinodes üle Eesti alates 5. maist 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles