Pildid ja video: Hispaanias leiti amforatest sadu kilogramme Rooma-aegseid münte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hispaanias Sevillas asuvast pargist leiti torutööde käigus umbes 600 kilogrammi Rooma impeeriumi aegseid münte, mida on kümneid tuhandeid.

Arheoloogide sõnul pärinevad üheksas katkises ja kümnes terves amforas olnud pronksmündid 3. – 4. sajandist pKr, edastab AFP.

Uurimine näitas, et mündid olid vermimise järel üsna pea amforatesse pandud ja siis maha maetud, seega võis olla tegemist vara peitmisega.

«Oletame, et nendega taheti näiteks sõduritele palka maksta või siis mingiks teiseks riigiotstarbeliseks asjaks kasutada,» lausus Sevilla arheoloogiamuuseumi juht Ana Navarro.

Müntidega amforad olid esmalt maasse kaevatud ning siis kaetud lisaks mullale ka telliskivide ja muu materjaliga. Amforate uurimine näitas, et need olid spetsiaalselt tehtud müntide, mitte veini või oliivõli säilitamiseks.

«Nende amforate liigutamiseks oli vaja palju inimesi, sest nii anumad kui mündid kaalusid palju,» lisas Navarro.

Hispaania arheoloogide teatel on müntide ühel poolel mingi Rooma keisri pilt ja teisel poolel Rooma impeeriumi sümbolid, kuid veel ei ole teada, kes see Rooma keiser on.

Hispaania teadlaste sõnul soovivad nad kogu leiu tükk tüki haaval läbi uurida ning kindlasti ootavad neid ees üllatused.

Navarro arvates on raske Rooma ajast pärit müntide väärtust kanda üle tänapäeva vääringusse, kuid väärtus võib ulatuda miljonitesse eurodesse. Arheoloogiline väärtus on samas hindamatu.

Mündid saab endale Sevilla arheoloogiamuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles