Teadlased tekitasid kõrbes vihma?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased tekitasid kõrbes vihma?
Teadlased tekitasid kõrbes vihma? Foto: SCANPIX

Kõrbepiirkondade elanikud on aastatuhandete jooksul unistanud kuivade ja karmide alade muutmisest viljakateks.

Juba lähiajal võib see unistus teoks saada, kirjutab foxnews.com.

Araabia Ühendemiraatide Abu Dhabi šeigi Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyani käivitatud salajases projektis osalenud Šveitsi teadlaste sõnul õnnestus neil tänapäeva tehnoloogia abil kõrbealal sademeid tekitada.

Al Aini piirkonnas tekitati möödunud aastal ilma mõjutamisega 52 korral vihma.

Mitu korda õnnestus see ajal, mil seal ei peaks tilkagi sadama.

Abu Dhabi elanikud olid  üllatunud jätkuvatest vihmadest, mis aegajalt muutusid rahehoogudeks. Sademed tekkisid kui ilm oli peaaegu selge.  

Väidetavalt kasutasid Šveitsi Metro Systems International teadlased suuri ionisaatoreid, mille abil tekitati negatiivse laenguga elektrone, mis kinnitusid kõrbe mikroskoopilistele tolmuosakestele.

Need osakesed liikusid koos maapinnalt ülespoole tõusva sooja õhuga ülemistesse õhukihtidesse. Kui need osakesed jõudsid pilvede moodustumise kõrgusele, hakkavad nad õhus olevaid veemolekule end poole tõmbama. Kui õhus on piisavalt niiskust, moodustavad miljonid veepiisad vihmapilvi.

Hiina ja veel mitmed riigid on ilmaolude mõjutamiseks, nii sademete esile kutsumiseks kui ka nende ärahoidmiseks kasutanud kemikaale.

Mitmed uurijad suhtuvad Abu Dhabi katsetesse siiski ettevaatlikkusega. Põhjus selles, et Abu Dhabi asetseb rannikul, kus vihma võib vahel sadada ka suvel, mis on  vihmavaene aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles