Pärnu näitleja esitleb aidas suuhöövlit

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Kark sel suvel Kurgjal suvelavastuse "Iha jalakate all" proovis.
Felix Kark sel suvel Kurgjal suvelavastuse "Iha jalakate all" proovis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärimusmuusika keskus ja Viljandimaa eakate organisatsioonid ootavad huvilisi neljapäeval, 13. jaanuaril pärimusmuusika aita järjekordsele päevasele kontsertkohtumisele, kus astub vaatajate-kuulajate ette näitleja ning suupillikultuuri hoidja Felix Kark.

1821. aastal ehitas vaevalt 16-aastaseks saanud saksa meister Friedrich Buschmann instrumendi, mille ehituse ja hääle tekitamise põhimõtted on aluseks ka praeguse aja suupillidele. Tänapäeval on suupill üks enimvalmistatavaid muusikainstrumente kogu maailmas, mistõttu jagub sellele ka hellitusnimesid. Näiteks Baierimaal kutsutakse seda Fotzenhobeliks ehk suuhöövliks.

Ehkki leiva on Felix Kark alates 1986. aastast lauale teeninud Pärnu Endla teatris, on ta viimased 15 aastat suure innuga vedanud suupilliklubi Piccolo tegevust, millega on kaasnenud aina populaarsemaks muutuva rahvusvahelise suupillifestivali korraldamine.

Piccolo oli omataoliste seas Eesti esimene, mistõttu võib Felix Karki koos tema sõprade Ilmar Tõnissoni ja Jüri Vaikjärvega pidada siinse suupillikultuuri isadeks. “Kavatsen suupilli mängida nii kaua, kuni mul õhku sees on,” on Kark öelnud. Nende sõnade kinnituseks on mees lubanud suupilli kotti pista ka Viljandisse tulles.

Lisaks muusikale räägib Kark oma elukäigust, seal hulgas näitlejatööst, mida ta on pidanud 1965. aastast. “Õigupoolest ei saagi ma seda päris tööna võtta, sest minu jaoks on näitlemine ikka ennekõike loominguline tegevus. Kõige õnnelikum inimene on see, kelle hobi ja töö langevad kokku. Kui teatrivaldkonnas tegutseval inimesel see nii ei ole, juhtub tihtipeale ikka, et minnakse muud tööd tegema või hakatakse jooma. Näitlejaameti puhul on oluline, et see ei oleks ainult töötegemine, vaid et sellest oleks palju rõõmu ja see pakuks eneseteostuse võimalust.”

Päevase kontsertkohtumise juttu juhib pärimusmuusika keskuse avalike suhete juht Rannar Raba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles