Kuidas minna eluga edasi, kui valu plahvatab valjemini kui pommid? Kinodesse on jõudnud auhinnatud draama

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pressifoto

Norra filmilooja Joachim Trier toob oma kolmandas filmis vaatajate ette ühe perekonna purunemise ja paranemise loo. "Pommidest valjem" esilinastus mullu Cannes'i filmifestivali võistlusprogrammis. 

Kolm aastat pärast oma naise, tunnustatud fotograaf Isabelle Reedi surma, jätkab Gene igapäevaelu koos oma noorema poja, enesessetõmbunud Conradiga. Peatne Isabelle'i fotonäituse avamine toob koju tagasi vanema poja Jonah ja nii on leinava perekonna riismed sunnitud taas ühe katuse all elama. Vaatamata isa ja poegade pealtnäha soojadele suhetele ei ole perekond enam endine, sest Isabelle'i kaotusest üle saamine võtab aega. Kõigil kolmel on sellest erakordsest naisest erinevad mälestused, justkui polekski tegu sama inimesega. Tekib kahtlus, kas Gene, Jonah ja Conrad üldse tundsid Isabelle'i tõelist olemust.

"Pommidest valjem" aitab otsida selle purunenud perekonna teed paranemiseni. Vaatamata kõikehõlmavale leinale ei puudu meeste elust ka huumor.

Mullu Cannes'i filmifestivali võistlusprogrammis esilinastunud "Pommidest valjem" (Louder than Bombs) on noore Norra filmilooja Joachim Trieri kolmas täispikk mängufilm. Tema 2006. aastal esilinastunud debüüt "Kordus" (Reprise) võitis auhindu seitsmel filmifestivalil, tunnistati aasta parimaks Norra filmiks ja jõudis ka Eesti kinodesse. Joachim Trieri nimetati toona "Norra filmi tulevikuks". Suured ootused said õigustatud 2011. aastal Trieri teise filmiga "Oslo, 31. august", mis jätkas oma eelkäija edu festivalidel, esilinastudes Cannes'i filmifestivali kõrvalprogrammis Un certain regard ning jõudes Pimedate Ööde Filmifestivalil ka Eesti vaatajate ette. Norra, Prantsusmaa ja Taani koostöös valminud draama "Pommidest valjem" on Trieri esimene ingliskeelne film, mis kinnitab, et Trier on nüüd "Norra filmi olevik".

USA-s aset leidvas loos kehastab pereisa iiri näitleja Gabriel Byrne ja poegi Devin Druid ning end ka näitekirjanikuna tõestanud Jesse Eisenberg. Väga huvitava rolli loob prantslanna Isabelle Huppert hukkunud emana, kes ilmub ekraanile teiste tegelaste mõtetes ja mälestustes, kuid tema puudumine on sama mõjuv kui ekraanil olek. Tööka näitlejanna loomingut saab Eesti ekraanidel vaadata regulaarselt. Praegugi on kinodes mullu Cannes'is esilinastunud prantsuse humoorikas draama "Macadami lood" (Asphalte), milles Huppert'i kehastada on kuulsuse minetanud näitlejanna roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles