Norra minister katsetas Egeuse meres, kuidas päästetakse migrante

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra migratsiooniminister Sylvi Listhaug
Norra migratsiooniminister Sylvi Listhaug Foto: SCANPIX

Norra migratsiooniminister Sylvi Listhaug sai Egeuse merel kogeda, kuidas käib põgenike päästmine, kuid samas sattus selle tõttu naerualuseks.

Norra ministri «päästeoperatsioon» toimus 19. aprillil Lesbose saare lähedal, kus teda «päästis» Kreeka rannavalve koostöös Norra päästemeeskonnaga, edastab The Guardian.

Listhaugi teatel tahtis ta ise kogeda, mida kogevad üle Vahemere Euroopasse saabuvad põgenikud. Tal oli seljas hüpotermiat ennetav päästeülikond ning ta ulpis selles mitu minutit, enne kui päästemeeksond ta paati tõmbas.

ÜRO andmetel on sellel aastal Kreeka ja Itaalia vetes uppunud umbes 760 põgenikku.

Listhaugi sõnul oli «põgenikuks» olemine ebatavaline kogemus, samas on ta Norra päästjate tööga kursis ja teab, et inimelu võib vahel rippuda juuksekarva otsas.

«Loomulikult ei kogenud ma seda, mida põgenikud päriselt kogevad, sest mul oli seljas ellujäämisülikond, põgenikud on aga kergetes riietes. Olen kuulnud, et Türgis müüakse veepinnal mitte hoidvaid päästeveste, mis on mulle mõistetamatu. Paljud põgenikud on selle tõttu elu kaotanud. Arvan, et Vahemerel tuleb päästa nii palju põgenikke kui võimalik,» teatas Norra minister.

Listhaug sattus «põgenikuks» kehastumise ja Egueuse meres ulpimise tõttu karmi kriitika alla. Oli ka neid norrakaid, kes tema üle ironiseerisid.

«Täna öösel magan aken lahti, et kogeda, mis tunne on väljas magaval kodutul,» oli üks Facebooki pandud kommentaar.

Twitteri kasutajad nimetasid Listhaugi mereskäiku häbiväärseks ja migrante solvavaks.

Vahemerel Norra ministrit võõrustanud pääsetalus tegutseb Euroopa piirivalveagentuuri (Frontex) egiidi all.

Listhaug külastas samuti Kreekas Lesbosel asuvaid põgenikelaagreid öeldes, et tingimused on seal karmid, kuid samas on põgenikel siiski mingi koht, kus olla.

«Peame hoidma südame sooja ja pea külma, et praegune põgenikekriis lahendada,» nentis minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles