«Kunstidetektiiv»: Mona Lisas on ka Leonardo da Vinci geiarmukest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo Da Vinci  «Mona Lisa» ,mis valmis 1503-1506
Leonardo Da Vinci «Mona Lisa» ,mis valmis 1503-1506 Foto: SCANPIX

Itaalia «kunstidetektiivi» teatel ei ole renessansikunstniku Leonardo da Vinci kuulsal maalil «Mona Lisa» kujutatud ainult Firenze siidikaupmehe naist, vaid ka da Vinci õpilast ja geiarmukest.

Silviano Vinceti arvates on maalil  olev isik androgüünne segu kaupmehenaisest Lisa Gherardinist ja õpipoisist Gian Giacomo Caprottist, keda tunti hüüdnimega Salai, edastab The Telegraph.

«Mona Lisa on kakssooline, pooleldi mees ja pooleldi naine. Ta koosneb kahest modellist, kellest üks oli naine Lisa Gherardini ja teine kunstniku meesarmuke Salai,» teatas ekspert.

Vinceti tegi infrapunauuringu, mis tema sõnul paljastas, et Mona Lisa nina, laup ja naeratus meenutavad Salai omi. Seda lubavad oletada Leonardo da Vinci poolt armukesest tehtud pildid. Kunstnik kasutas Salaid modellina näiteks Ristija Johannese maalil kui ka maalil «Langenud ingel», kus on näha noort meest, kellel on erektsioon.

«Aastakümneid on arutatud, kes võisid olla Mona Lisa modellideks ja arvamusi on mitmeid,» teatas ekspert.

Ajaloolistel andmetel sai Caprottist da Vinci õpipoiss 1490. aasta paiku, kui ta oli umbes kümneaastane ning ta töötas koos kunstnikuga järgmised 20 aastat, saades hüüdnimeks Salai, mis itaalia keeles tähendab «väike kurat».

Teised kunstieksperdid suhtuvad Vinceti teooriasse skeptiliselt. Nende arvates ei kinnita mitte ükski uuring, kaasa arvatud hiljutine infrapunauuring, et Mona Lisa koosneb kahest isikust.

Lisati, et ei ole täpselt teada, milline oli Salai välimus. Leonardo da Vinci kaasaegne Giorgio Vasari kirjeldab teda kui ilusa pehme näo ja lokkis juustega poissi, kuid see oli tollane iluideaal.

Teada on, et Lisa Gheradini oli abielus Firenze jõuka kaupmehe Francesco del Giocondoga ja nad elasid luksuslikus villas, mis kuulus perele 1498 – 1517.

Maal «Mona Lisa» valmis da Vincil 1503 – 1506.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles