Abikaasad kopeerivad teineteise tervisekäitumist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisejooks aitab neeruhaiguste vältimisele kaasa.
Tervisejooks aitab neeruhaiguste vältimisele kaasa. Foto: SCANPIX

USAs tehtud uurimus näitas, et abikaasad kopeerivad teineteise tervisekäitumist, olgu siis tegemist suitsetamise maha jätmise, kaalulangetamise või sportimisega.

Teadlased uurisid, kas ja kuidas ühe abikaasa harjumuste muutus mõjutab ka teist abikaasat, kirjutab LiveScience.

Uurimuses osales 6000 ameeriklast, kellelt saadud tervisekäitumise andmeid analüüsiti.

Nii leiti, et suitsetajatel on viis korda suurem šanss lõpetada suitsetamine, kui ka nende abikaasa on lõpetanud. Alkoholi tarbijatel on samuti viis korda suurem šanss lõpetada alkoholi tarbimine, kui nende abikaasa on seda varem teinud.

«Avastasime, et kui üks abikaasadest muudab oma elustiili ja harjumusi, siis teeb seda ka teine. See kehtib nii naiste kui ka meeste kohta,» sõnas Yale`i ülikooli uurija Jody Sindelar.

Ta lisas, et arstide poolt ühele abikaasale antud soovitusi teine abikaasa tavaliselt ei järgi, kuigi tal võib olla sama probleem.

Teadlaste sõnul näitab nende uurimus, et inimeste harjumusi ja tervisekäitumist mõjutavad eelkõige nende kõige lähedasemad perekonnaliikmed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles