Noored Eesti tsirkuseartistid tähistasid Ülemaailmset Tsirkusepäeva 2016 minifestivaliga Kumus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval 17. aprillil tähistasid noored Eesti tsirkuseartistid Ülemaailmset Tsirkusepäeva Tsirkusepuu Minifestivaliga Kumu auditooriumis. Õhtu esimeses pooles toimus Tsirkusestuudio Folie etendus «Vaikus». Teises pooles esitleti tasakaalu ja žongleerimiskunsti, kus üles astusid Tsirkusestuudio Folie, OMAtsirkuse, PartnerAkro ja Twisteri noored solistid. Õhtu lavastas Lizeth Wolk.

Foto: Viktor Burkivski

Iga aasta aprillikuu teisel laupäeval tähistatakse maailmas Ülemaailmselt Tsirkusepäeva. Eesti tsirkusekogukond korraldas juba viiendat korda sündmust, millest on välja kasvanud Eesti Tsirkuse Festival.

Üle Eesti toimuv Eesti Tsirkuse Festival 1.-30.04. 2016 esitles kodumaiseid tsirkusetegijaid ning kutsus kõiki osalema tsirkuse õpitubades ning etendustel.

Festivali programmis oli põnevaid etendusi väikestele ja suurtele nii traditsioonilise- kui kaasaegse tsirkuse võtmes. 

Foto: Viktor Burkivski

17. aprillil tähistati ülemaailmselt tsirkusepäeva Tallinnas, Kumu auditooriumis Tsirkusepuu Minifestivaliga. Õhtu lavastas Lizeth Wolk ja üles astusid Tsirkusestuudio Folie, OMAtsirkuse, PartnerAkro ja Twisteri noored solistid.

Foto: Viktor Burkivski

Esimeses osas etendas Tsirkusestuudio Folie kaasaegse tsirkuse etendust “Vaikus”, mille oli lavastanud Kaja Lindal ja Terje Bernadt. Laval olid Folie VIU grupi artistid.

Noored, otsides vaikust enda sees ja ümber avastasid, et tõelise vaikuseni ei olegi nii lihtne jõuda.

Mida tähendab vaikus tänapäeva noortele? Kas ka üksi ja koosolemise teemadega. Võime tunda ennast nii üksi, olles teistega koos, või tajuda üksi olles tasakaalu, mida pakub ühiskonna liikmeks olemine.

Aga millal me tänapäeval saame olla üksi? Kas oleme vaikuses? Ja mida tähendab meie jaoks müra?

Foto: Viktor Burkivski

Õhtu teise osa täitis Tsirkusepuu Minifestival, kus esitleti tasakaalu- ja žongleerimiskunsti.

Üles astusid artistid OMAtsirkusest, akrobaatikakoolidest PartnerAkro ja Twister ning Tsirkusestuudiost Folie. Meeleoluka õhtu sidus tervikuks Lizeth Wolk, õhuakrobaat, kes üldse ei armasta žongleerida. Etendus kulges läbi tsirkuseajaloo tänapäeva, peatudes kaasaegse tsirkusekunsti kujunemise olulistel verstapostidel. Piletid Piletilevis.

Foto: Viktor Burkivski

Kes on Lizeth Wolk?  

Olles lõpetanud tsirkusekooli Soomes, Lahtis, on Lizeth Wolk on üks vähestest Eesti diplomeeritud tsirkuseartistidest. Lizethi erialaks on õhuakrobaatika. Esinemised, etenduste loomine, tsirkuse ajaloo uurimine ning tundide andmine tsirkusekoolis täidavad noore artisti päevad. Lizeth usub, et tsirkusekunst on saanud talle kõige põnevamaks eneseväljenduse vahendiks etenduskunstide alal.

Foto: Viktor Burkivski

Tsirkusestuudio Folie tegutseb Tallinnas alates aastast 2000, ajendatuna asutaja lihtsast soovist luua tsirkuseetendusi.

Tsirkusekooli treeningutel osaleb tänaseks regulaarselt ligi 200 last, noort ja täiskasvanut. Lapsi õpetavad 12 tsirkusetreenerit.

Kooli peamiseks huviobjektiks on tsirkusekunsti kaudu laste, noorte ja täiskasvanute elukvaliteedi parendamine ning põnevamaks muutmine läbi tsirkusetegevuse.

Treeningutel saadud koostöökogemused, eesmärkide täide viimine, eneseületamine ja seeläbi saavutatud eneseusk saadab neid inimesi läbi kogu elu. Tsirkusekoolina on Folie põhitegevuseks etenduste loomine ja mängimine. Etendustega külastatakse igal aastal mitmeid välisfestivale, 2016. aasta augustis mängitakse etendust Vaikus Belgias.

Foto: Viktor Burkivski

Minifestivalil astusid üles ka köieltantsija Mai Mõttus ja gruppide Dii ning Lost Monkeys artistid.

OMAtsirkus tegeleb tsirkusega. Just sellisega, nagu nemad ise tahavad ja oskavad. Olgu see siis kellegi jaoks uus või kellegi teise jaoks vana. Meie avastame maailma oma silmadega ja alati uuesti.

Trikk kui selline on meil küll jätkuvalt olulisel kohal, aga see ei pruugi olla asi iseeneses, pigem osake tervikust. Sellise tsirkusega võib teha ja väljendada sisuliselt kõike, sh käsitleda inimeksistentsi paineid – miski pole võimatu.

TSIRKOONIUM on OMAtsirkuse esinev trupp, mille juhendajaks ja lavastajaks on Kädi Metsoja. Artistid: Edgar Vunsh, Markus Muide, Anton Kuusk, Liis Maria Kaabel, Kreete Tarmo, Marta Vunsh, Helery Kuld.

Foto: Viktor Burkivski

Keila PartnerAkro loodi 2013. aasta septembris eesmärgiga arendada lastes ning täiskasvanutes painduvust, jõudu, liikuvust ning osavust läbi akrobaatika ja tsirkuse treeningute. Treeningud toimuvad Keilas ja alates 2015. aasta sügisest ka Sauel.

Kaks kava käsitlesid tasakaalu leidmist nii vaimselt kui füüsiliselt, läbi erinevate lähenemiste. Igaüks proovib pingsalt mööda oma väljavalitud teed käia, ilma muu maailmaga kokku põrkamata. Iseasi kas me teame, et leitud tee on just see õige?

PartnerAkro treenerid on Kadri ja Merit Ridaste.

Foto: Viktor Burkivski

Akrobaatikaklubi Twister tegeleb põhialana batuudihüpetega, ent iga vaba hetke veedavad õpilased žongleerides. Žongleerimine on nii vahva, kuna seda saab teha sõpradega koos. Twisteris juhib vägesid Pille Kuldkepp.

Vaata pildigaleriid! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles