Taani kuninganna abikaasa ei taha enam olla kaasvalitseja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik
Taani kuninganna Margrethe II ja ta abikaasa, prints Henrik Foto: SCANPIX

Taani kuninganna Margrethe abikaasa, keda aastaid tunti kui prints-kaasvalitsejat, sai nüüd lihtsama tiitli – prints Henrik.

Taani kuningakoda teatas eile, et 81-aastane Henrik langetas ise otsuse loobuda keerulisest kaasvalitseja tiitlist, edastab The Local.

«Tema kõrgeausus otsustas, et edaspidi on ta lihtsalt prints Henrik, kuna see sobib pensionäriks olemisega rohkem,» teatas kuningakoja pressiesindaja Lene Balleby.

Taanlasi hämmastas printsi selline samm, sest Henrik kaebas aastakümneid, et miks teda kuningaks ei nimetata. Tal olevat selleks õigus, kuna ta naine on kuninganna.

«Kui ollakse abielus, siis ollakse võrdväärsed partnerid ja ma peaks olema oma naisega samas staatuses. Kõik maailmas valitsenud kuningannad on teinud oma mehest kuningas-kaasvalitseja. Miks mina seda tiitlit ei saa?» teatas Henrik veel mõned aastad tagasi.

Möödunud aasta oktoobris andis prints Henrik intervjuu Prantsuse väljaandele Le Figaro ja süüdistas taanlasi enda diskrimineerimises, et nad ei nimeta teda kuningas Henrikuks.

«Miks vaid prints ja tema kõrgeausus, kuid mitte tema majesteet? Langetasin kaua aega tagasi otsuse lasta nimetada end prints-kaasvalitsejaks, sest mul oli Taani ühiskonnas elades ja töötades selleks õigus. Taanis ollakse võrdõiguslikkuse poolt, kuid minu juhtumi on keeruline, sest olen oma naisest vähem väärtuslik,» lausus prints siis.

Taani kuningakoja ajaloolase Jes Fabricius Mølleri sõnul on ta prints Henriku sammust loobuda kaasvalitseja tiitlist mõnevõrra hämmingus.

 Møller lisas, et printsi selline käik oli pigem sümboolne samm.

«Ta tahtis saada kuningaks, kuid nüüd astus veel ühe sammu allapoole. See võib olla signaaliks, et ta tahab avalikust elust kõrvale tõmbuda ja loobuda ametlikest etteastetest,» arvas ajaloolane.

Prints Henrik sündis 1934. aastal Edela-Prantsusmaal nime all Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat ja abilellus Taani printsessi Margrethega 1967. aastal. Taani kuninglikul paaril on kaks poega ja kaheksa lapselast.

Taani kuninganna Margrethe II tähistab homme, 16.aprillil oma 76. sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles