Galerii! Okupatsioonide muuseumis avati vastakaid meeleolusid tekitanud Jaanus Samma näitus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alates 2007. aastast on eesti kunstnik Jaanus Samma keskendunud Nõukogude Eestis elanud geimeeste lugude kogumisele ja uurimisele. Jätkates sama suunda, põhineb projekt „NSFW. Esimehe lugu” sõjaveterani, pereisa ja eduka kolhoosiesimehe elulool. Eile, 14. aprillil avatigi Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse ja Okupatsioonide muuseumi koostöös Samma näitus, mis esindas 2015. aastal Eestit 56. Veneetsia biennaalil. Avamisele järgnes ringkäik näitusel koos kuraator Eugenio Violaga.

Ehkki näitusel “NSFW. Esimehe lugu” jutustatav ooperi vormis lugu on fiktiivne, räägib ta ilmselt paljude rääkimata loo. Näitus võtab fookusesse kolhoosiesimehe hüüdnimega Esimees, kes mõisteti 1960. aastate keskpaigas homoseksuaalse tegevuse tõttu vangi. Videotest, fotodest, ruumi-installatsioonist ja arhiivimaterjalidest koosnev näitus toob esile Nõukogude perioodi tagakiusamiste grotesksuse, kus riigivõim kontrollis ka inimeste intiimsfääri.

Näitust kureerib Eugenio Viola.
Videod on valminud koostöös režissöör Marko Raadiga.
Näituse on üles pannud ja kujundanud Valge Kuup.

Näitus on publikule avatud 15. aprillist 9. oktoobrini 2016. On põhjust läbi astuda!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles