Maailma pikim vanglakaristus on 141 078 aastat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitmetes riikides saab anda karistusena mitmekordse eluaegse vangistuse, kuid see ei tähenda, et vang jääb kuni elu lõpuni trellide taha.

Karistusaeg võib olla pikk, kuid vangid saavad esitada kohtule palve võimaldada neile tingimisi karistust, mis võimaldab neil vanglast pääseda.

Mitmete meediaallikate andmetel anti maailma kõige pikem karistusaeg Tai kodanikule Chamoy Thipyasonile, kellele kohus määras 1989. aastal 141 078 aastat trellide taga. Thipyason oli Tai õhujõudude ohvitseri abikaasa ja ta osales püramiidskeemis, milles 16 231 inimeselt peteti välja kolm miljonit dollarit.

Osa pettuskeemi langenutest olid Tai kuningliku pere liikmed ja see mõjutas, et talle anti rekordpikk karistus.

Thipyasonil vedas, sest samal, 1989. aastal muudeti Tais kriminaalseadust, mille kohaselt rahalise pettuse eest tuleb trellide taga olla vaid 20 aastat.

Hispaania kriminaalseaduses on kirjas vanglakaristuse maksimumaeg, milleks on 40 aastat. Madridis toimus 2004. aastal rongis terrorirünnak, mille põhitegijaks oli terrorist Otman el-Gnaoui, kellele kohus määras 41 924 aastat trellide taga. Tegelikult peab ta karistust kandma vaid 40 aastat.

Sama seadus kehtib ka teise Madridi pommirünnaku tegija Jamal Zougamia kohta, kes sai 42 922 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Madriidi rongirünnakus hukkus 191 inimest.

Ameerika Ühendriikides Oklahomas määras kohus lastevägistajale Charles Scott Robinsonile 30 000 aasta pikkuse vangistuse ehk see mees ei pääse elu lõpuni vanglast.

Kohtu otsuse kohaselt sai ta 1994. aastal karistuse kuue lapse vägistamise eest ja iga lapse kohta käiv karistusaeg on 5000 aastat.

Kohtu dokumentides on, et «Robinson peab kõik 5000 aasta pikkused karistuseda kandma ära järjest». See on omamoodi irooniline, sest inimese keskmine eluiga on umbes 80 aastat.

USAs sai 1993. aastal 2200 aasta pikkuse karistuse Darron Bennalford Anderson, kes pani toime röövi, inimröövi ja vanemaealise naise vägistamise. Anderson läks ajalukku sellega, et ta kaebas kohtuotsuse edasi ja selle tõttu ta karistusaeg pikenes 9050 aasta võrra ehk karistuaja pikkuseks määrati lõpuks 11 250 aastat.   Anderson peaks seega vabanema 19 746. aastal.

USA Alabama kohus mõistis niinimetatud halloweeni mõrvarile Dudley Wayne Kyzerile 1977. aastal eluaegse vangistuseoma naise Diane Kyzeri, äia Eunice Barringeri ja üliõpilase Rick Pyroni mõrva eest, mille ta pani toime 1976. aasta halloweeni ajal.

USA kõrgem kohus tühistas Alabama osariigi kohtu surmanuhtlusotsuse 1980. aastal, kuna see oli vastuolus põhiseadusega ning Kyzer sai uue kohtuvõimaluse.

Siis määras kohus Kyzerile naise tapmise eest 10 000 aasta pikkuse vangistuse ning kaks eluaegset vangistust Barringeri ja Pyroni mõrva eest.

Nüüd 74-aastane Kyzer muutus vanglas tõsiusklikuks ja ta on esitanud juba kümme korda kohtule palve määrata talle tingimisi karistus, kuid ta ei ole seda saanud.

Suurbritannia kõige pikem vanglakaristus anti 2002. aastal Birminghamis, kui Andrew Astonile määrati 26 eluaegset vangistust.

Aston peksis 2001. aastal 26 eakat ja puudega inimest nende kodus, lisaks röövis ta neilt väärtuslikku ning kaks ohvrit surid mehe tekitatud vigastuste tõttu. Kohus määras kurjategijale karistuse kahe mõrva ja 24 röövi eest.

Ameeriklane Paul Geidel Jr on reaalselt kõige kauem trellide taga olnud isik. Ta sai 1911. aastal mõrva eest pika karistuse, istudes New Yorgi osariigi erinevates vanglates kokku 68 aastat ja 245 päeva.

Ta pääses vabadusse 7. mail 1980 olles 86-aastane. Tema vanglakaristus on Guinnessi rekordite raamatus.

Ta sai vabadust nautida seitse aastat enne, kui ta 1987. aastal 93-aastasena suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles