Rootsi kuningas: «liha ei pea sööma iga päev»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl XVI Gustaf
Carl XVI Gustaf Foto: SCANPIX

Rootsi kuningas on oma alamate heaolu ja keskkonna teemal mitmel korral sõna võtnud, näiteks möödunud aastal kutsus ta rootslasi üles hoidma vett kokku ja lõpetama vanniskäigud.

Nüüd on Carl XVI Gustafi teemaks punane liha ja marmelaad, edastab The Local.

«Liha peab kuuluma menüüsse, kuid seda toiduainet ei pea sööma igapäevaselt. Samuti ei pea pugima kogu aeg marmelaadi. Tuleb järgida tasakaalustatud toitumist ja süüa nii ühte kui teist,» teatas kuningas meedia vahendusel.

Rootsi kuninga sõnul on ta oma menüüd muutnud ning on selles nii punase liha kui vaarikamarmelaadi kogust vähendanud, tehes seda eelkõige tervislikel põhjustel.

Carl XVI Gustaf on umbes viimased viis aastat propageerinud keskkonnasõbralikkust ja öko mõtteviisi ja elustiili.

Kuningas tõi möödunud aastal näite, et ta oli hotellis, kus puudus dušš ja selle tõttu pidi ta kasutama vanni.

«Tabasin end kohe mõttelt, et ma ei saa dušši kasutada, kuna seda ei ole. Pidin vannis olema ja siis läksid mõtted vee raiskamisele,» nentis sinivereline.

Carl XVI Gustafil on palju autosid, kuid ka nendega sõitmisel lähtub ta keskkonnasõbralikkusest, kasutades meeleldi Volvo hübriidmasinat, mis sõidab nii bensiini kui elektriga.

Lisaks on kuningas oma elu korraldanud nii, et võimalikult palju asju saaks taaskasutusse või ümbertöötlusse panna.

Carl XVI Gustaf, kes peab selle kuu lõpul oma 70. juubelit, saab varsti viiekordseks vanaisaks, sest ta poja, prints Carl Philipi naine, printsess Sofia peaks sel kuul lapse sünnitama.

Kuninga vanimal lapsel, kroonprintsess Victorial on kaks last ja printsess Madeleine`il samuti.

Carl XVI Gustafi sõnul meeldib talle vanaisa roll, kuid ta ei ole veel kuigi aktiivselt lastelastega tegelenud, kuna need on nii väikesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles