Elu24 video! Kas demokraatia on võimalik? Vastus selgub Vaba Lava kulinaarsel retkel

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

16. ja 17. aprillil saavad Vaba Lava külastajad suure õhtusöömaaja osaliseks. Fookuses pole siiski pelgalt toit, sest tegemist on teatritükiga, mille keskmes hoopis küsimus, kas demokraatia on võimalik. Näitlejaid oodata aga ei maksa - iga etenduse loovad selle külastajad. Mis päriselt juhtuma hakkab, seda ei oska keegi ette aimata.

Lavastuse "Ühendus paratamatu ületamiseks. Sada sõda üleilmse rahuni" toob meieni Brüsselis töötav interdistsiplinaarne kunstnik Christophe Meierhans, kellel kombeks manipuleerida inimeste sotsiaalsete harjumuste ja tavapäraste kokkulepetega.

Pika pealkirja taha peituvast lavastusest tegime juttu kaasprodutsendi Siim Lepikuga, kes kinnitab, et tegemist on täiesti erilise tükiga. "Ma võin kohe kindlasti väita, et pealtvaatajad, ja neid on maksimaalselt ühe etenduse õhtu jooksul 100, ei jää igavlema enda turvalisse tooli. Kõik kohalesaabunud inimesed saavad lavastuse osaks ehk siis jõuavad lavale ja valmistavad ühe suure-suure õhtusöögi," selgitab ta.

Lavastuslik kontseptsioon on küll läbi mängitud, kuid toimuvat ei oska keegi ette ennustada. Ja lavale saabub tõepoolest umbes 100 kg toitu 24 erinevat tootegrupist ning umbes täpselt 6500 kg inimesi.

Lepik manitseb valmisolekuks ootamatusteks. "Ühest varasemast etendusest olen kuulnud taolist, et üks osaleja haaras pooliku lamba endale sülle, keeldus lahkumast ja lammast loovutamast," teab ta rääkida.

Loomulikult tuleb teatrisse tulla tühja kõhuga, sest garanteeritakse kulinaarset retke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles