Elu24 video! Pärnu (m)Moodsa Kunsti näituse elav hing Andrus Joonas: me kõik loome kogu aeg

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

“Kunagi ei olnud Pärnus üldse moodsat kunsti. Aga siis ta hakkas vaikselt tekkima ning tekkis vajadus seda eksponeerida eraldi nišina, et eristada professionaalsus taidlusest. See piir oli liialt ähmastunud,” meenutab Pärnu (m)Moodsa kunsti näituse kujunemist kuraator Andrus Joonas, kellaga 16. korda avatud näitusel juttu tegime, sest kohati näib, et Pärnu kaasaegse kunsti mahukad väljapanekud teevad pealinna omadele silmad ette. 

9. aprillil avatud Pärnu 16. (m)Moodsa kunsti näitus kannab pealkirja “Loomise mustrid”. See on temaatiline näitus, mis baseerub muinasjutul Carl Gustav Jungi teosest “Neli arhetüüpi: ema, taassünd, vaim, trikster” ja on mõeldud pikemaajaliseks vaatamiseks. “Kõik tööd on omas laines ja sobilikud vaadata nii kriitikule kui ka peredele,” sõnab Pärnu Linnagalerii juhataja Alar Raudoja poolt näituse elavaks hingeks tituleeritud kuraator Andrus Joonas.

Näituse "Loomise mustrid" kuraator Andrus Joonas ja Pärnu Linnagalerii juhataja Alar Raudoja
Näituse "Loomise mustrid" kuraator Andrus Joonas ja Pärnu Linnagalerii juhataja Alar Raudoja Foto: Laura Arum-Lääts

Kui palju siis on Pärnus kunstnikke ja kunstipublikut, kes suvepealinna kunstiskeenele näo annavad? “Kunstnikke on veel piisavalt palju, kuigi neid on vähe järgi. Neid on piisavalt, et alles hoida seda müüti. Neid hiilgeaegu aga, kui siin oli 35-40 kunstnikku seoses Academia Grataga, kus ma olin ka õppejõud, seda kahtlemata enam ei ole,” selgitab Joonas. Näituse kuraator sõnab ka, et kerge pole, kuid öelda, et Pärnus üldse häid kunstnikke ei ole, on vale. Kunstnikke on ehk vähem, kuid nad on kõik väga professionaalsed. “Ja Eesti ei ole üldse nii suur, et ei saaks Pärnu taustaga kunstnikke mujalt siia transportida. Ega mingi koolkond ei pea ennast lõpmatult juurde tootma,” lisab ta.  

Mida kannab endas näituse pealkiri “Loomise mustrid”, vaata videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles