LOE ja ÕPI: Jake Farra õpetab, kuidas hämaras telefoniga profipilte teha!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised Viru rabast vaadelduna.
Virmalised Viru rabast vaadelduna. Foto: Eero Vabamägi

Tunnustatud kaameraspetsialistide veebileht DxOmark andis hiljuti Samsungi lipulaeva Galaxy S7 kaamerale kõrgeima punktiskoori 88/100, millega tunnustati see parimaks telefonikaameraks. Nii kodumaal kui ka võõrsil tunnustatud Eesti fotograaf Jake Farra, kes töötab igapäevaselt profikaameraga, katsetas seekord kiidusõnu kogunud Samsung Galaxy uusima mudel kaamera omal käel järele. Käes on aeg, kui päevad lähevad järjest pikemaks ning pikeneb ka meie õuesviibimise aeg, mis toob õhtutundidel hämardudes meie silme ette vapustavaid vaatepilte. Kuidas ikkagi kasutada nutitelefoni kaamerat maksimaalselt ära, et saada ka hämarates oludes parim tulemus? Alljärgnevalt jagab Jake lugejatega oma kogemusi.

1. nipp: objektiiv puhtaks!

Esiteks on oluline eelkõige kaamera puhtus. Kui üks hetk avastad, et pildile jäävad mustad täpid, siis keera telefon teistpidi ja vaata, et objektiiv ikka puhas oleks. Isegi väike mustus kaameral võib kvaliteeti alla viia.

2. nipp: väldi zoomi!

Pildistamisel ära kasuta digitaalset zoomi, vaid kasuta selleks oma jalgu. Astudes paar sammu edasi tagasi saavutad sama kompositsiooni, kuid ei kaota kvaliteedis.

Hämaras pildistamine

Suure osa hetkedest, mida soovime jäädvustada, veedame aga hämaras või vähese valgusallikaga keskkonnas. Samsungi uus objektiiv on varustatud F/1.7 avaga, mis annab 95% rohkem valgust võrreldes S6 mudeliga, muutes hämarates tingimustes pildistamise palju lihtsamaks ja fotod märgatavalt kvaliteetsemaks. Ilma meeleolu rikkumata ja lampi põlema panemata, võimaldab Samsungi uue nutitelefoni kaamera teha häid pilte meie igapäeva keskkondades sellisena, nagu me seda kogeme.

3. nipp: kasuta PRO-režiimi!

Kui väljas hakkab hämaramaks minema, siis kasuta Samsungi PRO-režiimi, mis annab täieliku kontrolli pildistamise üle. Sul on kaks võimalust, kuidas suurendada telefonisse jõudvat valgust – kas suurendades ISO (valgustundlikust) või vähendades säri (muutes numbrit väiksemaks). Arvestada tuleb lisaks aga sellega, et mida väiksem on säri, seda kriitilisemaks muutub stabiilsus. Väiksemgi jõnks võib põhjustada uduse pildi.

4. nipp: hoia telefon stabiilne!

See on üks olulisimaid punkte kaameraga hämaras pildistamises. Keerulistes valgusoludes tuleb kindlasti hoida oma telefon stabiilne. Kasuta kahte kätt, või veel parem: toeta telefon millelegi kindlale – olgu selleks siis statiiv, trepi käsipuu või muu alus.

5. nipp: kasuta taimerit!

Et stabiilsust veelgi suurendada, kasuta pildistamisel taimerit. Seda kasutades ei pea pildi tegemise jaoks ühtegi nuppu vajutama – telefon teeb ise pildi, ilma et sa ise peaksid midagi tegema. See annab sulle võimaluse tagada maksimaalne stabiilsus.

6. nipp: kasuta välku!

Kui valgust ei ole piisavalt, siis kasuta välku. Eriti hea on see portreede puhul, kui kõik muu on pimedusse mattunud.

7. nipp: kasuta fokusseerimisfunktsiooni!

Pildistamine pimedas on uue fokusseerimissüsteemi abil äärmiselt kiire. S7 kasutab peegelkaamerates olevat süsteemi, kus kasutatakse kõiki piksleid fokusseerimiseks. Hetkel ei tee seda ükski teine telefon. Selle funktsiooni abil piisab lihtsalt hoida telefon suunaga objekti poole ning kaamera leiab koheselt fookuse. Niimoodi ei jää sul ükski pilt tegemata.

8. nipp: tee pilt mustvalgeks!

Pimedas pildistades, eriti linnas, võib olla väga palju erinevate toonidega valgusallikaid. Kui sulle tundub, et pilt jääb seetõttu liiga kirjuks, siis keera pilt mustvalgeks. Nii on tihtipeale foto visuaalselt palju tugevam.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles