Araabia keel tõukas Rootsis soome keele troonilt (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome keel ei ole Rootsis enam rootsi keele järel kõige laialdasemalt kasutusel olev keel, vaid selleks on tõusnud araabia keel.

Rootsi raadio teatel oli soome keel  aastakümneid teine keel, mille rääkijaid oli palju.

Veel 2012. aastal oli Rootsis umbes 200 000 inimest, kes rääkisid emakeelena soome keelt. Nüüdseks on olukord muutunud, kuna Euroopa migratsioonikriisiga on Rootsi saabunud palju põgenikke, kelle emakeel on araabia keel.

«Soome keelt emakeelena kõnelejad saabusid aastakümneid tagasi, nende järglased räägivad juba rootsi keelt. Kuna araabia keele kõnelejate arv on kasvanud, siis kaotas soome keel võõrkeelte seas juhtiva positsiooni,» selgitas keeleteadlane Mikael Parkvall.

Ta lisas, et osa soomlaste järglastest räägib soome keelt, osa mitte.

Parkvalli sõnul on raske öelda, kui palju täpselt on soome ja araabia keele kõnelejaid, sest Rootsis ei ole ametlikku keeleregistrit.

Uuringu tulemused põhinevad koolidest saadud migrantidest õpilaste andmetel, keeleküsitlustel ja teiste riikidega tehtud võrdlustel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles