Pildid ja video: USAs suri viimane Crow hõimu sõjapealik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriikides Montanas maeti eile Crow hõimu viimane sõjapealik Joe Medicine Crow High Bird.

Pealiku mälestustseremoonia toimus Crow indiaanlaste reservaadi haldushoones, kuhu mahtus suur rahvamass, mis koosnes umbes 500 inimesest, edastab abcnews.go.com.

Tseremoonial pidas lahkunu auks kõne Montana kuberner Steve Bullock ja Crow hõimujuht Darren Old Coyote, kelle sõnul oli tegemist väärika ja oma kultuuri austanud põliselanikuga.

3. aprillil 102-aastasena surnud indiaanlase kirstu juures oli tema pilt, millel ta kannab uhket sulgedega peakatet ning Teise maailmasõja ajast pärit sõdurivorm.

Darren Old Coyote`i sõnul oskas Medicine Crow ühendada nüüdismaailma ja oma põlist kultuuri ning selle tõttu oli ta väga populaarne. Ta jäädvustas oma hõimu kultuuri ja ajalugu, andes välja mitu selleteemalist teost. samuti oli ta oma hõimust esimene, kes lõpetas ülikooli ja sai magistrikraadi.

Medicine Crow sai lisanime High Bird oma Teise maailmasõja saavutuste eest, kuid tema arvates ei ole sõjapidamine verine ja brutaalne tapmine, vaid selles mängivad suurt rolli au, juhtimisoskus ja intelligentsus.

Joe Medicine Crow kasvas üles Montanas Lodge Grassis, kus oli ta lapsepõlves elus veel neid indiaanlasi, kes osalesid kuulsas Little Bighorne`i lahingus. Üks neist oli tema vanaisa White Man Runs Him, kes oli kolonel George Armstrong Custeri luuraja.

USA president Barack Obama edastas oma järelehüüde kuulsale indiaanlasele, kasutades tema kohta teist korda indiaanisõna «bacheitche», mis tähendab «suurepärane inimene».

2009. aastal sai indiaanlasest sõjapealik Obamalt presidendi vabadusmedali ja ka siis kasutas Obama sõna «bacheitche».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles