Parem hilja, kui mitte kunagi: Baieri linn võttis lõpuks Hitlerilt aukodaniku tiitli (4)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler
Adolf Hitler Foto: SCANPIX

Saksamaal Baieris asuv linn lähtus põhimõttest, et parem hilja, kui mitte kunagi ning võttis lõpuks natsidikaatorilt Adolf Hitlerilt ära aukodaniku tiitli.

Kui füürer oleks veel elus, siis näeks teda kindlasti rusikaga lauale löömas ja karjumas « verdammt!», edastab The Local.

Hitlerile ei meeldiks tänapäeva maailma, sest praegune kantsler Angela Merkel võtab põgenikke kahe käega vastu ning ta lemmikautofirma Volkswagen sipleb pettuseskandaalis.

Baieri Alpides asuv maaliline Tegernsee astus veel ühe sammu, mis oleks võinud Hitlerit pahandada ning jättis 71 aastat pärast Teise maailmasõja lõppu ta aukodaniku aust ilma.

Tegernsee on aukodaniku tiitli ära võtnud ka Paul von Hindenburgilt, Saksa presidendilt, kes tegi 1933. aastal Hitlerist kantsleri.

Ei ole teada, miks Tagernsee võimud Hitlerit tiitli äravõtmise otsuse just nüüd langetasid.

Linnapea Johannes Hagn teatas meediale lühidalt, et «tahab kaotataud aja tasa teha».

«Aukodaniku tiitel ei saa olla isikutel, kes on sõjakurjategijad ja on selle eest süüdi mõistetud. Selle kehtestasid liitlasväed. Kuna Hitlerit ja Hindenburgi ei antud kohtu alla, siis otseselt nad ei olnud sõjakurjategijad,» lisas linnapea.

Osa sakslasi on seisukohal, et aukodaniku tiitel peaks lõppema koos isiku surmaga, kuid see ei pruugi nii olla. Näiteks Berliin tegi kommunist Rosa Luxemburgist aukodaniku alles pärast tema surma.

Saksamaal oli natsirežiimi ajal umbes 4000 linna, mille aukodanik Hitler oli.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles