Fotod ja video! Rinnavähi seljatanud Heike tõestas, et kõige imelisem on see muutumine, mis toimub inimese sees

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heike pärast
Heike pärast Foto: TV3

«Minu imelise muutumise» erisaade oli noorest vähidiagnoosiga naisest, kelle jaoks oli suurim muutumine tema sisemise tugevuse kasvamine. Vähidiagnoosiga ja sellele järgneva ravi ning rinna eemaldamisega toimetulek tõestas Heikele, et inimese jõuvarud on suuremad, kui me ise arvata oskame. «Armastan end sellisena nagu olen,» oli Heike sõnum saate lõpus.

Heike lugu tänases imelise muutumise erisaates oli ühest küljest ühe noore naise teekond vähist paranemise ja enda naiselikkuse taasleidmise teel, kuid teisalt ka meeldetuletus, et oma tervisele tuleb igaühel rohkem tähelepanu pöörata. Rinnavähk on levinud haigus, kuid õigeaegse avastamise korral on see ravitav ja just seda tahabki Heike oma loo rääkimisega naistele südamele panna - hoolige oma tervisest, õppige ise enda rindu kontrollima ja kahtluse korral tuleb alati arsti poole pöörduda.

Tema enda jaoks oleks see vähilugu võinud ka väga dramaatilise pöörde võtta, sest arstid ei tundnud arenevat vähki alguses pikka aega ära. Heike hakkas end juba 21- aastaselt halvasti tundma, kuid kuna arstid midagi kahtlast ei leidnud, sai ta oma kahtlustele kinnitust alles 23-selt. Heike jaoks kukkus siis kokku kogu tema maailm, kuid välja ta seda ei näidanud. Nuttis üksi arsti kabinetis ära ja otsustas, et tuleb sellest kõigest eluga välja. Saates ei rääkinud Heike, kui kurnav oli keemiaravi tegelikult ja ei rääkinud ka sellest, et kui tema pikad paksud juuksed peast ravi 16-l päeval välja kukkusid, siis lisaks sellele, et ta uue soengu üle nalja tegi, oli see tema jaoks kohutav vaatepilt. Vaadata ennast peeglist ilma juuste ja ilma ühe rinnata - ühe naise jaoks on see väga raske.

Foto: TV3

Heike lohutas ennast sellega, et ta oli vähemalt elus, vähile saadi ju jälile küllalt viimasel hetkel. Pärast rinna eemaldamist oli Heike isegi rõõmus - olgugi, et on nüüd ühe rinnaga, läks koos rinnaga ka vähk. Mõne aja pärast selgus, et kübeke vähist jäi siiski alles. Järgnes kiiritusravi, mis jättis koed nii jäigaks, et kui ta alguses plaaniski puuduva rinna asemele implantaadi panna, siis see mõte tuli nüüd kõrvale jätta. Äkki võtta hoopis ära ka teine rind? Kahe aasta jooksul, mil saates Heike lugu jälgiti, liikus ta meel korduvalt erinevate otsuste vahel - kas lõigata ära ka teine rind või jätta see alles? Angelina Jolie eeskujul lõikasid sel ajal paljud naised lihtsalt võimaliku vähiriski puhul ära mõlemad rinnad. Kas teha sedasama? Pärast emaks saamist saab ju lastele selgitada, miks ema neid rinnaga toita ei saanud ja loota, et nad mõistavad. Või jätta rind alles ja eemaldada see siis, kui laps on sündinud? Lõpuks otsustas Heike, et taastab äralõigatud rinna ja laseb seejärel rinnad ühesuguseks opereerida ning pärast 35-ndat aastat loobub siis mõlemast rinnast, et tulevikuriske vähendada. Kurnava vähiravi kõrval oli tema jaoks pea sama raskeks koormaks aru saada, kuidas toimib raviarvete süsteem, ta töötas Norras, kuid alustas ravi Eestis, kus tal kindlustust polnud. Kui vähiravi ajal suutis ta enda optimismi ja positiivsust säilitada, siis kasvavat arvetekuhja nähes tundis ta, et nüüd annab küll alla. Aga ta poleks ju see Heike, kelle optimismi ja elujõudu isegi paljunäinud arstid imestasid, kui ta poleks ka sellega toime tulnud. Praegu ootab Heike, et tema tervis taas tugevamaks muutuks. Ta on leppinud mõttega, et see haigusekogemus oli talle vajalik, et tugevamaks muutuda ja ta on õppinud armastama ka oma haigusest ja operatsioonidest räsitud keha.

Neid naisi, kes teevad läbi enamvähem sama teekonna, mis tuli läbi teha Heikel, on tuhandeid. Oma loo sõnumi pani Heike fotole, kus ta näitab, et naine on kaunis ja armastust väärt ka armidega. Need armid on tema võiduka sõja armid, mida ta kannab uhkusega. Heike eemaldatud rinna kohal on nüüd tätoveeringuna roosa lindike, mis on lootuse sümboliks kõikidele, kelle elu rinnavähk puudutab.

Vaata saadet järele siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles