Tulevärki näeb Valgamaal sellelgi aastavahetusel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmselt võib sedapuhku maakonna võimsaimat aastavahetuse ilutulestikku näha Otepääl.
Ilmselt võib sedapuhku maakonna võimsaimat aastavahetuse ilutulestikku näha Otepääl. Foto: Ülle Kübarsepp

Ilutulestik Valgamaa linnades on pikaajaline tava, kuid rahanappus ja ekstreemsed ilmaolud on sundinud plaanides korrektiive tegema. Vallad eelistavad tulemöllu asemel jõulupidusid ja aastavahetusüritusi korraldada.

Maakonna omavalitsustes võetakse uut aastat vastu väga erinevalt. Kindel võib olla aga selles, et päris ilma paugu ega tuleta ei möödu aastavahetus kusagil.

Tulemängu eestvõtjad on erinevad. Selleks võib olla omavalitsus, kohalikud ettevõtjad või eraisikud.

Valga, Otepää ja Puka jätkavad traditsiooni

Valga linnavalitsuse avalike suhete spetsialist Hele Heletäht kinnitas, et Valga aastavahetuse ilutulestik lastakse traditsiooniliselt õhku Pedeli paisjärve saarelt. 2011. aasta 1. jaanuaril  kell 00.00 algav tuleetendus linnas kestab kuus-seitse minutit, mille jooksul avaneb taevas kuni 180 meetri kõrgusel 4196 tähepommi.

Linna ilutulestiku korraldab on OÜ Ilutulestiku Keskus Arnika ja linnavalitsus eraldas selleks 15 000 krooni, OÜ Valga Teed sponsoreerib 5800 krooniga.

«Arnika juhataja Eduard Tani lubas, et ilutulestik koosneb visuaalselt ja akustiliselt 12 erinevast osast. Kasutatakse erinevaid efekte, mis omavahel kombineerituna moodustavad nauditava vaatemängu. Osa efektidest lastakse üles mitmest punktist paralleelselt, mis muudab ilutulestiku laiaulatuslikuks,» täpsustas Heletäht.

Ka eelmistel aastatel pidas linnavalitsus mõistlikuks kulutada aastavahetuse ilutulestikule 15 000 krooni, millele lisandus sponsorite osalus.

Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Monika  Otrokova ütles, et Otepää aastavahetuse ilutulestik toimub tavapäraselt kesklinnas. Kokku läheb see maksma 22 000 krooni, millest 12 000 maksab vallavalitsus. «Ülejäänud 10 000 krooni osas sponsoreerib ilutulestiku korraldaja ja meie pikaajaline hea koostööpartner Arnika,» lisas Otrokova.

Puka vallavanema Heikki Kadaja sõnul on nende omavalitsusel juba pikaajaline traditsioon aastavahetusel vallamaja juures asuva kuuse läheduses, kuhu rahvas keskööks koguneb, väike ilutulestik korraldada. «Nagu ka varasematel aastatel, kulutame tulevärgi tegemiseks umbes nelja tuhande krooni ringis,» lisas vallavanem.

Tõrvas tulevärki ei korraldata

Tõrva linnavalitsus ei kulutanud juba eelmiselgi aastavahetusel ilutulestiku peale linna raha. Kohalike ettevõtjate ja eraisikute sponsoreerimisel tulevärk, millele kulus üle 19 000 krooni, linna keskväljakul siiski korraldati.

Linnapea Agu Kabritsa sõnul arutasid nad linnavalitsuses tänavu pärast esimest lumetormi tõsiselt, kas teha tulepidu või mitte. Pärast jõulude paiku möllanud Scarletti otsustati lõplikult tulevärgist loobuda.

«Praegu kulub raha selleks, et linnateed rahvale turvaliselt kodudesse jõudmiseks ning tänavatel liiklemiseks korda teha,» selgitas linnapea. Lisaks lumeuputusele pingestavad jalakäijate ja autode liiklemist linnas teostatavad suuremahulised vee- ja kanalisatsioonitööd.

«Olukorras, kus tänavavalgustus viidud kokkuhoiurežiimile ja linna allasutuste töötajate puhul läbi viidud palgakärped, ei ole eriliselt põhjendatud raha ilutulestikule kulutada,» rõhutas linnapea. «Uurides ka aastavahetuse ilmaprognoose, jäime oma otsusele kindlaks ning tulevärki linna keskväljakul sellel aastal linnavalitsus ei korralda. Jääme paremate aegade ootele,» selgitas Kabrits.

«Soovitan sel aastavahetusel rahval kodus pere keskel olemist nautida,» lisas ta.

30. detsembril on rahval võimalus minna Tõrva kultuurimajja kuulama-vaatama luule- ja muusikapõimikut «Mõtterännak talvemeeleolus» ja osa saada ka linnapea aastalõpukõnest.

Omavalitsused eelistavad ilutulestikule üritusi

Sangaste vallavanem Kaido Tamberg ütles, et nende vald ilutulestikku korraldada ei planeeri, vaid selle asemel toimusid ja toimuvad vallarahvale erinevad jõulupeod ning aastalõpuüritused. Sangaste vallarahval on võimalus 31. detsembri õhtul osa võtta seltsimajas toimuvast aastavahetuse ehk krooniaja viimasest peost «Tantsuga uude aastasse».

Taheva vallavanem Monika Ro­genbaumi sõnul ei pea ka nemad vajalikuks raha, mida niigi napib, tulevärgi tegemiseks kulutada. «Pidasime tähtsamaks rahvale erinevaid jõulu­üritusi pakkuda,» lisas Rogenbaum

Karula vallavanem Rain Ruuse sõnas küsimuse peale, kas vallavalitus rahval ka ilutulestikku näha võimaldab, et vallal ei ole ülearust raha, mida niiviisi taevasse lasta ning nende vallas ei ole omavalitsus ka varasemalt aastavahetustel ilutulestikku organiseerinud.

Tõlliste abivallavanem Mati Raud lisas, et ei sel ega ka eelnevatel aastatel ei ole vald planeerinudki ilutulestikku korraldada. «Kuna vallas on mitu olulist keskust – Sooru, Laatre, Tagula ja Tsirguliina –, ei ole põhjendatud ega võimalik ilutulestikku ühes kohas teha, kõigis aga läheks selle läbiviimine kulukaks,» ütles Raud.

Hummuli vallavanem Valter Kaar oli samuti arvamusel, et raha õhku lasta pole mõtet ning kinnitas, et vald ilutulestikku korraldada ei plaani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles