Aktiivsete suhtlejate aju mandelkeha on suurem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiivsete suhtlejate aju mandelkeha on suurem
Aktiivsete suhtlejate aju mandelkeha on suurem Foto: SCANPIX

USA teadlaste sõnul on aktiivsete suhtlejate ja värvikat seltsielu elavate inimeste aju mandelkeha ehk amügdala keskmisest suurem.

Aju-uurijad tegid 58 vabatatlikule katsealusele vanuses 19-83 eluaastat ajuuuringu, mis näitas mandelkeha suuruses märgatavaid erinevusi, edastab BBC.

Mandelkeha uuringus kasutati magnetresonantstomograafi.

Uuring näitas, et suurema suhtlusvõrgustikuga inimestel oli nimetatud ajupiirkond suurem. Mandelkeha seostatakse eelkõige emotsioonidega.

Uuringu viisid läbi Massachusettsi osariigi haigla ja Harvardi meditsiinikooli teadlased arst Lisa Feldman Barretti juhtimisel.

Uurijad palusid katsealustel määratleda oma suhtlusringkonna suurus, millistesse gruppidesse nad kuuluvad ja kui korrapäraselt nad suhtlevad. Need aspektid võeti aluseks suhete keerukuse hindamisel.

«Suurem mandelkeha võimaldab efektiivsemalt märgata ja kindlaks teha sotsiaalseid- ja emotsionaalseid märke kaaslaste juures. Uuring näitas, et amügdala mängib sotsiaalses suhtluses tähtsat rolli,» selgitas Feldman Barrett.

Nüüdne uuring kinnitas varasemaid samalaadseid uuringuid. Oletatakse, et mandelkeha arenes evolutsiooni käigus osaliselt selle tõttu, et see aitas inimestel aina keerukamaks muutunud sotsiaaleluga paremini toime tulla.

Uuringu kohaselt ei mänginud vanus ja sugu mandelkeha suuruse ja suhtevõrgustiku laiaulatuslikkuse ning keerukuse juures rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles