Lähedasi kaotanuid vihastas tapjapiloot Lubitzi vanemate mälestuskiri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Lubitz
Andreas Lubitz Foto: SCANPIX

Üks aasta tagasi lennufirma Germanwings lennukiga meelega Prantsuse Alpides vastu mäekülge sõitnud kaaspiloodi Andreas Lubitzi vanemad Günther ja Ursula Lubitz avaldasid meedias poja mälestuseks kirja.

Saksa meedia teatel tänasid vanemad naabreid ja sõpru, kes neid pärast poja kaotust toetasid ja aitasid.  

Andreas Lubitzi juhitud Airbus A-320  lendas 24. märtsil 2015 Alpides vastu mäge, võttes elu 150 inimeselt, kaasa arvatud Lubitzilt endalt.

Vanemate teade oli pealkirjastatud lühidalt «Andreas» ja selle juures oli foto naeratavast kaaspiloodist. Tekst lõppes sõnadega: «Sinule. Tunneme väga palju sinu järele igatsust, sa oled ja jääd alati meie südamesse».

Vanemad paljastasid oma kirjas, et nende jaoks oli kohutav aasta, kuid ei maininud sõnagagi veel 149 hukkunut.

Lubitzi vanemate mälestuskiri tekitas protesti mõnedes, kes lähedasi kaotasid.

Germanwingis lennukis hukkunud 24-aastase Sebastiani vanemad avaldasid oma advokaadi vahendusel vihase vastukirja.

«Meie poeg mõrvati ja me saame temaga suhelda vaid teda ta haual mälestades. Lubitzi pere kirjeldab oma poega nagu kangelast, mis teeb väga vihaseks. Me ei leia sõnu, mis meie pahameelt väljendaksid,» teatasid Sebastiani vanemad.

Sakslane Jürgen Fischenich kaotas samuti lennuõnnetuses poja, kuid tema sõnul saab ta Lubitzite leinast aru, kuid mitte sellest, miks nad ei maininud kõiki hukkunuid.

«Poja avalikult kiitmine ja 149 hukkunu mitte mainimine teeb neist julmalt ükskõiksed ja tundetud,» lisas sakslane.

Lähedasi kaotanute sõnul oleks Germanwings pidanud Lubitzi vaimset tervist paremini kontrollima ja teda üldse mitte lendama lubama.

Õnnetusjärgne uurimine näitas, et Andreas Lubitzil oli pika aja vältel enesetapumõtteid ja vaimse tervise probleeme.

Germanwingsi emafirma Lufthansa teatel läbis Lubitz kõik pilootidele ette nähtud katsed ja testid korralikult ning ei olnud eriti midagi, mis oleks otseselt ta probleemidele viidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles