Video: tulevikus kantakse biolagunevaid seenmaterjalist rõivaid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hollandis Amsterdamis tegutsev firma Nefta leiutas koostöös teadlase Aniela Hoitinkiga uue tekstiili MycoTEX, mis põhineb seeneniidistikul ehk mütseelil, mille moodustavad niitjad rakkuderead ehk hüüfid.

Seeneniidistik on seente kiiresti leviv ja toitainetega varustav osa, mis teatud tingimustel kuivatades on mürgivaba, vee- ja tulekindel ning  tugevam kui betoon, edastab Discovery News.

Kanga tegemiseks tuli seeneniidistik muuta lisakomponentide abil painduvaks ja tugevamaks, et seda oleks võimalik vormida ja töödelda. Kui aga kangast või sellest valmistatud rõivast tüdinetakse, on see võimalik prügisse panna, kuna tegemist on biolaguneva materjaliga.  

Laboritingimustes saadi õhukeses ümarad seeneniidistikust tekstiillapid, millest saab valmistada ükskõik mida. Need painduvad moodulid ühendatakse ja saadakse rõivas.

Kui sünteetilised materjalid ei lagune, siis biomaterjalid on lagunevad, kaasa arvatud ka uudisleiutis seentest.

Seenmaterjalist kleiti näeb praegu Hollandis Utrechtis seenetenäitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles