Aidas ilmestavad uue aasta algust värvilised viltvaibad

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaip "Lõputu suvi"
Vaip "Lõputu suvi" Foto: Erakogu

Jaanuaris saavad huvilised Viljandi pärimusmuusika aida fuajees ja klaassaalis uudistada värvilisi viltvaipu.

Näitus „Villast võlutet“ koosneb kümnekonnast Koidu Lauri vaibast, mis on loodud villaloorist ja villaheidest. Töötehnikana on kunstnik nende puhul kasutanud märgviltimist ja kuivnõeltehnikat. Pilte on ilmestatud pärlite, litrite, paberi ja mitme teise materjaliga.

Väikese osa ekspositsioonist moodustavad uudses tehnikas loodud monokroomsemad vaibad, mille juures on põnevaid tulemusi saadud käsitsi valmistatud vilti lõigates. Tegemist on tehnikaga, mida eesti kunstnikud on viljelenud väga lühikest aega. „Niisiis võib öelda, et osade aita üles pandavate vaipade näol on tegu ses vallas esimeste katsetustega,“ selgitas Kuidu Laur.

Kõik vaibad on valminud 2010. aastal ning neisse on sisse vilditud ohtralt rõõmsaid mõtteid, soove ja unistusi. Lisaks on autor teostesse peitnud vihjeid, vigureid ning mõistujutte.

Koidu Laur sündis Setomaal Petseri lähedal. Koolis käis ta Vilustes, Räpinas ja Tartus. Tartu Ülikoolist sai kunstnik keemiku hariduse ning on töötanud õpetajana, pabermaterjalide konservaatorina ja arhiivimaterjalide säilitamist korraldava riigiametnikuna.

Käsitööga on Koidu Laur tegelenud kogu elu, otsides uusi teadmisi ja oskusi mitmetelt kujutava kunsti kaugõppekursustelt. Viimased kolm aastat on ta end täiendanud Konrad Mäe maalistuudios. Viltimisvaimustus haaras Lauri paari aasta eest, kuid esimesed tööd jõudsid esmakordselt laiema avalikkuse ette alles läinud sügisel.

„Villas on väge ja lummavaid võimalusi, millest on kerge jääda sõltuvusse. Loodan, et need pildid kõnelevad vaatajaga, pakkudes rõõmu ja iluelamust ning innustades alustama mistahes loova tegevusega,“ räägib Laur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles