Viiuldaja andis kuulmiskahjustuse tõttu orkestri kohtusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Metal- ja rokkmuusikud kannatavad kuulmishäirete ja isegi kurdistumise all, kuid sama võib toimuda ka klassikalise muusika tegijatega.

Tippviiluldaja Chris Goldscheideri väitel sai ta kuulmine jäädavalt kahjustada Richard Wagneri ooperi «Valküür» proovides, edastab BBC.

Goldscheider mängis kuulsas Briti Royal Opera House´i orkestris, kus viiuldajad asuvad otse puhkpillide sektsiooni ees. Neist pillidest saab teha maksimaalselt 137 detsibellist heli, mis vastab umbes lennuki reaktiivmootori helile.

Ooperi «Valküür» proovid toimusid 2012. aastal ja alates sellest tekkisid Goldscheideril kuulmisprobleemid. Viiuldaja andis Royal Opera House´i juhtkonna ja orkestri kohtusse.

Royal Opera House ei pea end viiuldaja kuulmisprobleemide eest vastutavaks, kuid tegemist on pretsedendiga, mis võib mõjutada paljusid muusikuid.

Briti muusikute liidu teatel on klassikalise muusika tegijate seas kuulmisprobleemid suurenenud ja sagenenud. Ametlikel andmetel iga neljas orkestrant kannatab vähem või rohkem kuulmisprobleemide ja halvenenud kuulmise käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles