Viis küsimust Regina Spektorile

Eger Ninn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regina Spektor
Regina Spektor Foto: SCANPIX
Regina Spektor on Vene päritolu Ameerika muusik, kes nii laulab, mängib klaverit kui ka kirjutab lugusid.

Spektori neljas ja ühtlasi ka läbimurde album «Begin To Hope» on tema esimene täielikult ise tehtud üllitis, vahendab Freep.

Mõned leiavad, et klassikaline muusikaharidus on eneseväljendusele takistavaks asjaoluks. Oled sa sama meelt?

Ei, absoluutselt mitte. Ma arvan, et see on andnud mulle eelise. Mida rohkem oskusi sul on, seda lihtsal on enda võimeid avastada ja kasutada. Tehnika õppimine oli lihtsalt üks trepiaste. Ballett näiteks on füüsiliselt väga keeruline ning nad peavad meeletult treenima. Aga kui see lõpuks on muusikaga kombineeritud, ei mõtle nad selle peale. Kõik eeltöö tehakse selleks, et ennast tolles hetkes vabaks lasta.

Kuidas sulle meeldis esimest korda täielikku stuudiolindistust teha?

Tehnikaga mängimine ja helide muutmine oli väga lõbus. See on juskui virtuaalreaalsuse loomine. Sa näed kõiki neid võimalusi, mis on olemas sul enda muusika kaunistamiseks. Näiteks, et kuidas see kõik võiks kõlada suure orkestri taustal.

On need helid on su peas kogu aeg olemas?

Loomulikult. Niipea, kui sa üritad enda mõtetest väljuda, oled sa sunnitud tegelema reaalse maailma füüsilise aspektiga. Maalikunstnikul võib olla nägemus aga ta peab ikkagi alustama nende samade põhivärvidega ja minema sealt edasi.

Kelle muusika sind enda identiteedi otsinguil inspireeris?

Oi, neid on väga mitmeid. Mul on tunne, et see ei olegi päriselt mina, vaid et see on juskui kollaaž kõigist neist asjadest, mida ma armastan. Loomulikult palju klassikalist muusikat, aga ka The Beatles ja Queen ja Billie Holiday. Praeguse aja muusikast näiteks Radiohead ja Björk ja Tom Waits. Nirvana. Eminem… See nimekiri on väga pikk.

Kellel on selline karjäär, mida sa endalegi ihaldaksid?

Mulle meeldivad inimesed, kes muutuvad ajas, kes otsivad alati midagi uut. Inimesed nagu Madonna ja Dylan, kes on väga kaua vastu pidanud, sest nad loovad enda ruumi, kuhu meidki kaasa tõmbavad. Inimesed, kes suudavad kasvada ja muutuda ning teisigi endaga kaasa haarata. Ma tahan seda teha ka siis, kui ma olen väike vana tädi ning jätkuvalt avastada asju, mis mind vaimustavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles