Eksoplaneet saab «kelkida» kolme päikesega, millest kaks on «kaksikud»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Harvard-Smithsoniani astrofüüsikakeskuse teadlaste sõnul avastasid nad Maast 680 valgusaasta kaugusel kosmilise fenomeni, milleks on kolme päikesega eksoplaneet.

Varasemast on teada mitmeid planeete, millel on kaks päikest, kuid kolme päikesega planeet on haruldus, edastab foxnews.com.

Astronoomide selgituse kohaselt liigub planeet KELT-4Ab ümber ühe tähe (päikese). Veel on süsteemis kaksiktähed, mis koos liiguvad ümber põhilise tähe ja planeedi.

Need kaksiktähed on planeedile piisavalt lähedal, et anda niipalju valgust, nagu annab täiskuu Maale.

Uurijate sõnul ei meenuta see kauge süsteem meie päikesesüsteemi, samas aitab saada uusi andmeid gaasiplaneedi kohta, mis asub oma tähele (päikesele) lähedal. Astronoomias kannavad sellised planeedid nimetust «kuumad» Jupiterid.

KELT-4Ab, mis on umbes sama suur kui meie süsteemi Jupiter, liigub tähe KELT-A ümber, tehes tiiru kolme Maa päevaga. Süsteemi kuuluvad veel kaksiktähed KELT-B ja KELT-C, mis teevad teineteise ümber tiiru 30 aastaga ning ümber KELT-A ja KELT-4Ab 4000 aastaga.

Harvard-Smithsoniani astrofüüsika keskuses esindaja Jason Eastman ja ta meeskond uuris kaugeid objekte kahe teleskoobi abil, mis moodustavad Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT) süsteemi. Selle järgi said ka avastatud tähed ja planeet nimed.

«See eksoplaneet saab sõna otseses mõttes «kelkida» kolme päikesega, nende seas on «kaksikutepaar»,» muigas Eastman.

Oletatakse, et täht KELT-A on meie Päikesest umbes 40 korda suurem. Tähepaar KELT-B ja KELT-C on aga nõrgemad ja nende valgus on umbes selline nagu meie Kuul. Ilma hea teleskoobita on raske kõiki neid objekte üksteisest eristada.

KELT-4Ab planeet ja ta tähed on alles neljas selline süsteem, mis on astronoomidele teada.

«Meid üllatas see, et nimetatud gaasiplaneet KELT-4Ab asub oma tähele võrdlemisi lähedal. Varem arvasime, et «kuumad» Jupiterid, mille hulka see planeet kuulub, on märgatavalt kaugemal, umbes nii nagu meie süsteemi Jupiter Päikesest. Leitud süsteem on erakordne, kuna sellel on veel kaksiktähed,» selgitas Eastman.

Astronoomide arvates ei tekkinud see kolme päikese ja ühe planeediga süsteem sellisena, nagu ta praegu on.

«Binaarne tähesüsteem KELT-B ja KELT-C arvatavalt lükkasid planeeti KELT-4Ab ta põhitähe KELT-A lähedale,» nentis teadlane.

Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT) teleskoobisüsteem uurib eksoplaneete ja kaugeid tähti transiitmeetodi abil ehk kuidas muutub valgus, kui planeet tähe eest läbi liigub. Seda loomulikult Maalt vaadatuna.

KELT-4 süsteem leiti juba 1973. aastal, kuid siis ei olnud nii võimsaid teleskoope, mille abil oleks olnud võimalik kõiki objekte eristada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles