Itaalia küla elanikest kolmandik on üle 100-aastased, põhjuseks võivad olla anšoovis ja rosmariin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pika ja õnneliku elu saladuse retsept võib end peita Lõuna-Itaalia Campania piirkonna Acciaroli külas, mille elanikest 300 on väga eakad.

USA ja Itaalia teadlased uurivad nende eakate eluviisi ja geene, tegemaks kindlaks põhjused, mis võimaldavad nii vanaks elada, edastab Yle.

Uuringu juhi, kardioloog Alan Maiseli sõnul on kolmandik elanikest 100-aastased või vanemad. Uurijat hämmastas see, et suur osa väga eakatest on kas ülekaalulised või suitsetavad ja nende eluviis ei ole kuigi tervislik.

«Minu jaoks oli see üllatav, et ma ei näinud seal eakaid sportimas, samuti ei näinud neid meres ujumas,» nentis Maisel.

Teadlasele jäi silma ka see, et nende inimeste menüüs on palju anšoovist ja toite maitsestatakse igapäevaselt rosmariiniga.

Maiseli arvates aitavad Acciaroli küla elanikke väga vanaks elada Vahemere dieet koos heade geenidega. Lisaks läbivad sealsed elanikud jalgsi pikki vahemaid mägisel maastikul, mis on sama hea kui sportimine.

Järgmise poole aasta jooksul koguvad uurijad Acciaroli elanikelt mitmesuguseid proove, kuid ka täpsustavad nende igapäevaseid harjumusi.

Maiseli sõnul on tal ka isiklik soov, milleks on juua kohalikku veini koos selle küla vanima elanikuga.

Kaluriküla Acciarolit tuntakse veel sellest, et seal elas pärast Teist maailmasõda mõnda aega ameeriklasest kirjanik Ernest Hemingway.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles