Video: jaapanlased ütlevad musti auke otsivale satelliidile «sayonara»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hitomi satelliit ehitamise ajal
Hitomi satelliit ehitamise ajal Foto: SCANPIX

Jaapani kosmoseagentuuri (JAXA) teatel kaotasid nad kontakti musti auke otsinud satelliidi Hitomiga ja võivad talle seega «sayonara» (head aega) öelda.

31 miljardit jeeni (250 miljonit eurot)  maksnud «Hitomi», mis tähendab tõlkes «silm», oleks nüüdseks pidanud olema uurimisorbiidil, kuid tema asukoht on teadmata, edastab Daily Mail.

17. veebruaril raketi H-2A abil välja saadetud satelliidiga saadi paar kontakti, kuid siis saabus vaikus. USA kosmoseagentuuri NASA arvates võis see uurimisalus kosmilistes tingimustes mingil põhjusel laguenda ja ei ole selle tõttu võimeline Maaga kontakteeruma.

«Kui see satelliit tõesti lagunes, siis on tegemist tõsise kaotusega,» nentis JAXA teadusosakonna esindaja Saku Tsuneta.

Ta lisas, et 40 JAXA töötajat pingutavad veel, et satelliidi asukohta kindlaks teha ja temaga kasvõi algtasemel kontakt luua.

Hitomi uurimisalus pidi liikuma Maa orbiidil umbes 580 kilomeetri kõrgusel, olles kõrgemal, kui seda on Rahvusvaheline Kosmosejaam (ISS), mis on 400 kilomeetri kõrgusel orbiidil.

Jaapani kosmoseteadlased lootsid, et Hitomi uurib musti auke, supernoovasid ja kosmilisi energiaid vähemalt kolm aastat.

Kosmoseteadlased ei ole must auke kunagi «näinud», neid saab kindlaks teha vaid väga võimsa gravitatsiooni järgi, mis kõik endasse tõmbab ja kust midagi, millel on mass, enam välja ei pääse. Arvatakse, et mustad augud on kokkuvajunud hiigeltähed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles