Rootsis anti kohtu alla kohvisse kanepit lisanud halvatud mees

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep
Kanep Foto: SCANPIX

Rootsis on juba mõnda aega käinud debatt meditsiinilise kanepi legaliseerimise teemal, kuid see intensiivistus pärast seda, kui halvatud mees, kes pani oma kohvisse valude ja ärevuse leevandamiseks kanepit, kohtu alla anti.

Andreas Thörnile esitati juba 2015. aasta augustis süüdistus narkootikumi tarbimises, kuid mehe sõnul on kanep ravim, mis teda elus ja mõistuse juures hoiab, edastab The Local.

Nüüd arutatakse kohtus, kui kaugele võib inimene enda ravimisel minna ja millal professionaalsed meedikud sekkuma peaksid.

Kanepi pooldajate sõnul on katsed ja uuringud näidanud, et sel taimel on mitmeid raviomadusi, eelkõige leevendab ta efektiivselt valu.

37-aastane Thörn sattus 1994. aastal mootorrattaõnnetusse, tal tekkis halvatus ja neuropaatiline valu, millega kaasnesid depressioon ja ärevus.

Mees tarbis pikka aega tugevaid kõrvalnähtusid tekitavaid ravimeid, kuid need ei leevandanud sümptomeid.

Thörni ainsaks legaalseks ravimiks jäi tugev, morfiinibaasil olev metadoon, kuid ka see tekitas kõrvalnähtusid. Lõpuks hakkas mees panema väikeses koguses kanepit kohvi sisse.

Rootsi Karolinska Instituudi seljaaju kahjustuse spetsialist Claes Hulting sõnas kohtus, et vaid viiendiku seljaaju kahjustustega patsientide jaoks on olemas sobivad ravimid.

«Üle 80 protsendi juhtudel sellise kahjustuse puhul tekkivat närvivalu ravida ei saa. Tegemist on sõna otseses mõttes valupõrgus elamisega. See ei ole ainult füüsiline valu, vaid sellega kaasnevad psühholoogilised probleemid,» selgitas ekspert.

Rootsis tohivad multiskleroosi põdejad kasutada kanepil põhinevat ravimit Sativex, kuid kuna tegemist on väga kalli ravimiga, siis teistele haigetele on see kättesaamatu.

Prokurör Carin Lantropi teatel ta ei kahtle, et Thörnil on valud, kuid need ei ole meditsiiniasjatundjate sõnul sellised, mis õigustaksid kanepi kasutamist.

Rootsi meditsiiniseaduse kohaselt tohib teatud haiguste äärmusnähtude korral kasutada abivahendeid ja ravimeid, mis tavaolukorras on keelatud.

Thörni advokaat Victor Regner tõi võrdluse, et kui hea tervise juures isik kannataks samasuguste vaevuste käes nagu tema klient, siis tal tekiks akuutne stress.

Thörn saatis Rootsi justiitsministrile Morgan Johanssonile kirja, milles tegi ettepaneku seadusemuudatuseks, mis lubaks kanepi kasutamist meditsiinilistel eesmärkidel laiemalt.

Kui kohus kanepit kohvisse pannud mehe süüdi mõistab, siis määratakse talle tõenäoliselt trahv, kuna teda ei saa halvatuse tõttu vangi panna ega sundida ühiskondlikult kasulikku tööd tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles